Генеративният AI е мотото на Световния ден на потребителите за

...
Генеративният AI е мотото на Световния ден на потребителите за
Коментари Харесай

Пандемия от кражба на самоличности с изкуствен интелект

Генеративният AI е мотото на Световния ден на потребителите за 2024 година

Присвояването от генеративен изкуствен интелект на самоличности на известни лица от телевизионния екран, артистичния свят и политическата сцена, както и на престижи в медицинските и други науки е все по-често срещано и познато събитие в международен мащаб, само че и от българската реалност .

Зложелатели „ завладяват “ облици и гласове на актьори, политици, учени и благодарение на AI основават видеа и изображения за осъществяване на заблуди и измами , които костват на хората пари, стрес и доста изгубено време.

Неслучайно Потребителският интернационал избра тази остро настояща тематика за мото на тазгодишното честване на 15 март – дата, избрана за Световен ден на потребителите и трансформирала се в знакова за припомняне на правата на купувачите и поощряване на отстояването им. Генеративният AI завзема цифровия свят и има незабавни проблеми за отбрана на потребителите , които би трябвало да бъдат решени. Последиците ще обзет опасности, свързани със отбраната на данните и поверителността , излагането на онлайн измами , насърчаване на пристрастност , разпространяване на неправилна информация и откровена дезинформация и други, което слага въпроси за гарантирането на превантивни и ефикасни грижи за потребителите и обезпечаване на компенсации.

Поставянето на тематиката на фокус цели да действаме още в този момент, за да се уверим, че AI ще бъде почтен и виновен към потребителите . Затова, наред с предотвратяването и разкриването на случаи на измами, по които и в този момент работят експертите по кибер сигурност и органите на реда, е необходимо да се върви и към регламентиране потреблението на AI поради спецификата на тази технология и произлизащите от нея опасности и благоприятни условия .

„ Генерирането на текстове, изображения, облици и гласове при предлагането на артикули и услуги може изцяло да обърка хората. Все по-големи са опасности да попаднем на подправени видеа с известни персони или престижи измежду научните и бизнес средите в блогове на уеб сайтове за продажба на необятен набор от лекарства и уреди – от такива за съкращаване на тежестта и проучване на езици до лекуване на хронични и тежки болести като тези на сърдечно-съдовата система и рак. Подобни съмнителни по генезис, качество и сигурност артикули, както и реклами на фиктивни благоприятни условия за елементарно замогване и разцвет в живота срещаме и в обществените мрежи, Гугъл Ads и цялото онлайн простванство. Знаем и за случаи на кражба на персонални данни за източване на банкови сметки, достъп до информация в електронните ни устройва, заключването на файлове за изнудване за откуп и прочие Липсата на бистрота за логаритмите при генериране на оферти за хотелско настаняване също е мотив за подозрения до каква степен в този момент всичко това работи в интерес на потребителите. Ето за какво европейските институции приготвиха законопроект за AI , само че поради разнопосочните отзиви, въздействия и обективната нужда той ще има нелеката задача едновремнно да подсигурява основаването на подобаващи условия за развиването на технологията и да се защитят потребителите. Докато управляващите спорят дали AI би трябвало да се ръководи от наложителен закон или избрани области да бъдат оставени на етичен кодекс и саморегулиране, би трябвало да бъдем нащрек “, споделя Габриела Руменова – създател и водещ на тематичния подкаст „ Ние, потребителите “.

Новият епизод на подкаста е отдаден на Световния ден на потребителите. Ключов акцент е изкуственият разсъдък. Обсъждат се рисковете и опциите за потребителите да попаднат на измами или да получат достъп до непознати за тях досега, само че потребни услуги, както и за бизнесите , които ще имат от ден на ден варианти да бъдат правилни или да мамят. Става дума и за провокациите пред законотворците да се надпреварват с развиването на AI и да го контролират по този начин, че да подсигуряват и отбраната на потребителите. Не са пропуснати и високите условия пред контролните органи и институциите да обезпечат надеждната отбрана на жителите от нарушавания и измами.

Във видето се дискутират и други настоящи потребителски тематики като активността на инфлуенсърите , цифровия пазар и рисковите артикули и нелоялните практики на него. Зрителите ще видат и къса история на потребителската отбрана , концепцията за която датира отпреди близо 4 000 години…
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР