Генерално нищо особено не се случва във физическото естество на

...
Генерално нищо особено не се случва във физическото естество на
Коментари Харесай

АИКБ: От високите цени на тока са заинтересовани голям кръг лица

Генерално нищо изключително не се случва във физическото естество на пазара на електрическа енергия у нас. /…/ Не става дума за физически недостиг, а за търговски недостиг. Това съобщи заместник-председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Румен Радев в ефира на „ Здравей, България”.

„ Истините доста пъти се прикриват от полуистини или недоизречени истини. В оптималната степен, изключително енергоинтензивният бизнес, се стреми да подписва двустранни контракти по опция непосредствено с производител.

Само че, с цел да стигнете до подобен договор, би трябвало да имате поставени количества и на пазара. В случая, в случай, че има лимитирани потенциали, това е проблем. Парадоксът в тази обстановка е, че електроинтензвината промишленост е на практика в потенциал и товар от порядъка на 200-250 мегавата. Ние имаме сензитивно, в пъти по-големи генериращи мощности в България, само че това не се получава.

Полуистината за така наречен пазар „ Ден напред” – в действителност това е главната платформа, главният пазар, към който се реферират цените и по тази причина всичко, протичащо се на него като цени е извънредно значимо. Там се разчита на добра конкуренция”, изясни той.
Според него има смисъл от нова платформа, която да работи на правилото на Франция и Румъния. „ Дали това ще бъде нова платформа, или ще се обособи някакъв пазарен сегмент в границите на съществуващата платформа, това са по-скоро механически елементи, само че такава опция вероятно има смисъл да бъде обсъждана.

Въпреки на кардиналното единодушие, което и ние показваме, нещата въпреки всичко би трябвало да се огледат деликатно, защото в последна сметка ние имаме доста ясни и кардинални настоявания. Новата платформа по-скоро пренарежда и приоритизира методите на доставка – това е нещото, което има смисъл и доста пъти сме говорили”, изясни той.

„ До момента има някакви пробиви. Многократно съм заявявал, че опитите да се явят като една балансираща котва на пазара на едро на електрическа енергия с цени и да съумяват да отстояват цени – това е по опция единствено на едрата електроинтензивна промишленост, само че това, което най-после виждаме като резултат не довежда до някакви трайни последици.

Постигат се някакви ценови равнища и доста бързо по-късно тези цени още веднъж „ излитат”. Моето разбиране е, че кръгът на заинтригувани лица от по-високите цени наподобява е по-голям, в сравнение с си мислим. Изглежда той съумява и набира поддръжници измежду комерсиалната колегия да вземем за пример. Това се вижда даже по съществуващите контракти, които стават все по-популярни. Проблемът към този момент не е единствено в Христо Ковачки”, изясни той.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР