Генералният секретар на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус

...
Генералният секретар на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус
Коментари Харесай

Световната здравна организация отправи предупреждение

Генералният секретар на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус предизвести страните да не се самоуспокояват във връзка с пандемията от COVID-19, тъй като рискът от рискови нови разновидности не е липсващ, съобщи ДПА, заяви Българска телеграфна агенция.

Макар броят на откритите случаи на COVID-19 и на смъртните случаи да е понижен с 90 %, върховите стойности през януари и рестриктивните мерки в доста страни да са анулирани, схващането, че пандемията е завършила, е неправилно, съобщи Гебрейесус. " СЗО остава мощно обезпокоена от обстоятелството, че неналичието на тестване и секвениране ни пречи да забележим развиването на вируса. Също толкоз загрижени сме, че няма да се извадят поучения от тази пандемия и цикълът на суматоха и неуважение ще се повтори ", сподели шефът на организацията на среща на здравните министри от Г-20 в Индонезия.

Очаква се министрите на опазването на здравето от двадесетте най-големи стопански системи в света да обсъдят методите за подсилване на световните здравни системи, за уеднаквяване на здравните протоколи за COVID-19 и стандартизиране на документите за пътешестване, съобщи говорителката на индонезийското здравно министерство Надя Тармизи. " Глобалното съдействие е от сериозно значение за превъзмогване на пандемията и гарантиране, че сме готови за идната ", съобщи Тармизи на конференция преди министерската среща. " Затова актуалната среща е значим миг Г-20 да събере поддръжка за увеличение на потенциала на националните, районните и международната здравни системи ", добави тя. Планирано е здравните министри да се срещнат на следващия ден с финансовите министри от Г-20, с цел да обсъдят основаването на Фонд за финансово ходатайство - финансов инструмент, включващ държавни и частни запаси, за попречване и реакция на бъдещи пандемии.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР