Генералният секретар на Репортери без граници Кристоф Делоар и ръководителят

...
Генералният секретар на Репортери без граници Кристоф Делоар и ръководителят
Коментари Харесай

"Репортери без граници" не приеха твърдението на властта, че медиите работят свободно

Генералният секретар на " Репортери без граници " Кристоф Делоар и ръководителят на бюрото на организацията за Европа и Балканите Полин Адес-Мевел се срещнаха с премиера Бойко Борисов

© Юлия Лазарова Повече от час над 10 публицисти стояха в студа на тротоара пред Министерския съвет, с цел да схванат по какъв начин е минала срещата на премиера Бойко Борисов с представители на " Репортери без граници " (Reporters Without Borders - RWB). Този, на пръв взор нищожен факт, в действителност е индикативен за отношението на властта към проблемите на медийната среда в страната.

Основни акценти от срещата

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " Премиерът Бойко Борисов би трябвало да покаже подготвеност за възстановяване свободата на медиите, той може да изиграе тази историческа роля и да сътвори по-добра среда за тяхната работа ", това бяха първите думи на ръководителя на неправителствената организация " Репортери без граници " Кристоф Делоар на излизане от министерският съвет.

Повод за срещата му с Бойко Борисов е влошеното положение на медиите в страната и фактът, че България е класирана на най-ниското място в Европа - 111-о по независимост на изложение, в годишната ранглиста на интернационалната организация.

На срещата RWB са сложили въпроса за публицистичната самостоятелност на публичните медии в България и че тя би трябвало да се усъвършенства. Кристоф Делоар бе безапелационен, че не е склонен с позицията на премиера, че в България те работят свободно. Той изясни, че на срещата е разискван и изборът на новия основен прокурор, който има притеснителни изказвания за медиите, и това по думите на Делоар е " доста обезпокоително, що се отнася увеличаване на издевателството над медиите, осъществяван посредством законови механизми ".

От интернационалната организация са на мнение, че би трябвало да има промени в законодателството, които да разрешат да се сътвори по-добра среда за независимост, самостоятелност и плурализъм на българските медии. Ръководителят на бюрото на " Репортери без граници " за Европа и Балканите Полин Адес-Мевел, сподели че в България има образци за юридически и административен напън, оказван над медии. Сред основните проблеми тя открои неналичието на бистрота за медийната благосъстоятелност, споровете на ползи и казусът с разпространяването на печатните медии.

Монополът в разпространяването

По мотив казусът с разпространяването от " Репортери без граници " обясниха, че министър председателят Бойко Борисов ги е срещнал с неотдавна признатата от държавното управление мярка, гарантираща безконтролен достъп до информацията в печатните издания.

По късно в публично прессъобщение до медиите от министерският съвет удостовери, че е имало диалог по тематиката и обясниха, че ограниченията на държавното управление подсигуряват навременен и безконтролен достъп до информацията в печатните издания. " Това ще стане посредством държавното сдружение " Български пощи " ЕАД, което ще прави разпространяване и продажба на печатни издания на територията на страната. С този акт на Министерския съвет ще се усъвършенства съществуващата все още конкуренция на пазара и издателите на печатни творби ще имат достъп до крайния консуматор при авансово оповестени ясни параметри ", счита министър председателят.

" Български пощи " обаче може да употребяват сдружение на депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски за подизпълнител на задачата да разнасят вестници и списания. Което значи, че монопола няма да бъде опустошен а страната ще подкрепи губещ бизнес през бюджета на страната. В момента разпространяването на печатни издания се прави главно от компанията в орбитата на Пеевски - " Национална дистрибуция ". Но защото самият пазар на печатните медии се господства също от него – това прави разпространителския му бизнес губещ. Така мярката на държавното управление в действителност може да бъде в негова изгода, като му спести загубите и в това време подсигурява разпространяването на вестници, които в огромната си част се управляват от него.

" Имаме потребност от структурни промени, а освен от обещания и вдишване на задължения. Трябва да има пътна карта, която да работи за възстановяване на обстановката в страната. Тя би трябвало да бъде доста по-амбициозна, в случай че България желае да усъвършенства показателя си на свободата на медиите в другите страни, съгласно който страната ви сега е сложена на 111-о място в света. Много сме ясни в оценките си и сме градивни. Ще отправим рекомендации за структурни промени ", сподели още Делоар.

Бойко Борисов се съгласи да прегледа рекомендациите на RWB, които ще са завършени като " Пътна карта " с ограничения, които ще са подготвени в период от две седмици и ще бъдат изпратени на премиера.

В рамките на диалога в Министерския съвет министър председателят Борисов е споделил, че цени високо разговора с неправителствения бранш по една несъмнено значима тематика за всяко демократично общество, каквато е свободата на словото. Борисов и Делоар разискаха опциите страната ни да усъвършенства позицията си съгласно показателя за свободата на пресата, съставян от " Репортери без граници ".

Премиерът посочи, че с помощта на работата на европейския комисар от България Мария Габриел, страната ни към този момент две години интензивно взе участие и в изработването на друга група ограничения, касаещи дезинформацията и подправените вести. По думите му явлението придобива все по-големи мащаби и буди сериозна паника. " Фалшивите вести и дезинформацията разрушават главните на доверието сред жителите и институциите ", споделя Борисов.

Борисов е позитивно надъхан към желанието на генералния секретар на интернационалната организация Кристоф Делоар за градивна взаимна работа в полза на основаването на по-добра атмосфера за медиите. Той предложения представителите на " Репортери без граници " да вземат участие с оферти за законодателни промени, които да подсигуряват на медиите самостоятелност, а на обществото правото на вярна и точна осведоменост.

Срещата сред Борисов и " Репортери без граници " се реализира след близо три години опити от страна на организацията тя да се състои. Разговорът сред Борисов, генералния секретар на интернационалната организация Кристоф Делоар и Полин Адес-Мевел, началник на балканското звено, продължи близо два часа в постройката на Министерския съвет. В средата на октомври двамата медийни специалисти имаха сходна среща и с президента Румен Радев.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР