Генералният секретар на ОССЕ Хелга Шмид заяви, че има смисъл

...
Генералният секретар на ОССЕ Хелга Шмид заяви, че има смисъл
Коментари Харесай

Генералният секретар на ОССЕ не иска Русия да бъде изключвана

Генералният секретар на ОССЕ Хелга Шмид съобщи, че " има смисъл " Русия да остане в организацията, с цел да се поддържат дипломатическите канали. Думите ѝ идват макар заключението от годишната конференция на Организацията за сигурност и съдействие в Европа, че блокирането на работата ѝ от Москва слага организацията в " задънена улица ".

" Един ден още веднъж ще имаме потребност от средства за диалози. А ОССЕ е единствената организация за сигурност, в която всички значими за европейската архитектура за сигурност хора седят на една маса ", сподели Шмид пред немския ефирен канал Welt.

Според нея ОССЕ не разполага с механизъм за премахване на Русия, защото " това не е организация на съидейници като Европейски Съюз или НАТО ". Тя изясни, че ОССЕ е зародила вследствие на борбата по време на Студената война и е учредена от страни с разнообразни ползи, само че с общо предпочитание да се предотврати ескалация.

Шмид сподели също по този начин, че запазването на Русия в ОССЕ не значи, че всички членове са съгласни с дейностите ѝ. Тя добави, че Полша, която ръководи организацията през 2022 година, слага войната на Русия против Украйна в дневния ред на всяка сесия.

По-рано външният министър на Украйна Дмитро Кулеба прикани за изключване на Русия от ОССЕ, като назова присъединяване ѝ " опасност за сигурността и съдействието в Европа ".

ОССЕ разгласи закриването на своята Специална задача за наблюдаване в Украйна през април, откакто на 31 март Москва блокира удължаването на мандата на задачата.

Организацията осъди войната на Владимир Путин в Украйна в няколко свои отчета и изиска правдивост за осъществените от руснаците зверства и военни закононарушения.

Организацията за сигурност и съдействие в Европа е най-голямата международна междуправителствена организация в региона на сигурността, която включва всички страни от Европа, Съединени американски щати, Канада и Оперативно-наблюдателно дело. Мандатът ѝ включва надзор над въоръжаването и одобряване на човешките права, свободата на пресата и честните избори. Основана е във финландската столица Хелзинки през 1975 година Седалището ѝ се намира в австрийската столица Виена.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР