Генералният секретар на ООН ще инициира международно наказателно разследване за

...
Генералният секретар на ООН ще инициира международно наказателно разследване за
Коментари Харесай

Саудитският престолонаследник да бъде разследван за убийството на Хашокжи, иска ООН

Генералният секретар на Организация на обединените нации ще инициира интернационално наказателно следствие за гибелта на саудитския публицист Джамал Хашокжи, съобщи през днешния ден докладчик на международната организация, представен от " Франс прес " и Българска телеграфна агенция.

В отчета си Анес Каламар твърди, че убийството на журналиста съставлява " извънсъдебна екзекуция ", и държи Саудитска Арабия виновна за него. Налага се персонално генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш да инициира интернационално наказателно следствие, с което да се подсигурява, че никоя страна няма да му повлияе, акцентира Каламар.

Съществуват задоволително доказателства, с цел да се стартира следствие за заблуждение под отговорност на високопоставени саудитски представители в това число на принца престолонаследник Мохамед бин Салман, във връзка със случая Хашокжи, сподели през днешния ден специалистът на Организация на обединените нации за правата на индивида.

След като в продължение на шест месеца водеше лично следствие на убийството на саудитския публицист, специфичният докладчик на Организация на обединените нации за извънсъдебните изтезания Анес Каламар показва в отчета си, че е " открила съществуването на надеждни доказателства, налагащи в допълнение следствие за персоналната отговорност на висши саудитски представители, в това число на престолонаследника ".

Според разбора гибелта на журналиста е интернационално закононарушение, показва " Гардиън ". В него се показва още, че осъщественото от Саудитска Арабия и Турция не е отговаряло на интернационалните стандарти. Саудитското следствие не бе извършено добросъвестно и може да попречва правораздаването, се споделя още в отчета.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР