Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че ООН работи

...
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че ООН работи
Коментари Харесай

Гутериш: Работим със САЩ и ЕС за преодоляване на пречките пред достигането на руски храни и торове до световните пазари

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш съобщи, че Организация на обединените нации работи дружно със Съединените щати и Европейския съюз за превъзмогване на пречките пред достигането на съветски храни и торове до международните пазари, съобщи Ройтерс.
По думите му страните, които са наложили наказания на Русия поради нашествието ѝ в Украйна, са пояснили, че глобите не се отнасят за храни и торове, само че добави, че без значение от това е имало известно възпиращо влияние във връзка с износа. По думите му има "определени спънки и компликации, които би трябвало да бъдат преодолени " по отношение на доставките, застраховането и финансите.

Генералният секретар на Организация на обединените нации приказва на конференция в Истанбул, която даде дружно с турския министър на защитата Хулуси Акар в Съвместния координационен център, откъдето се правят инспекциите на товара на корабите със зърно от Украйна. Преди да дойде там Гутериш посети пристанището Зейпорт в истанбулската община Зейтинбурну, откъдето беше превозен до транспортен съд, очакващ да бъде инспектиран. След инспекцията генералният секретар на Организация на обединените нации отплава дружно с инспектиращата комисия към Съвместния координационен център.
Гутериш благодари на Турция за значимата, по думите му, роля в самодейността за зърнения кулоар през Черно море и означи, че друга част от тази пакетна договорка се отнася до безпрепятствения достъп до международните пазари на освободени от наказания съветски храни и торове.
"Вчера бях в Одеса, където гледах по какъв начин товарят транспортен съд със зърно и останах доста впечатлен. Тези артикули ще отидат при хората, които имат потребност от тях. Руските артикули също би трябвало да бъдат предоставени на международните пазари. Ако през 2022 година няма тор, през 2023 година няма да има храна. В момента сме при започване на един доста дълъг развой. И преди съм казвал на Европейски Съюз и Съединени американски щати да не постановат ембарго върху торове и зърнени храни ", съобщи Гутериш, представен от турската частна телевизия НТВ.

Осигуряването на повече храни и торове от Украйна и Русия е от основна значимост за по-нататъшно усмиряване на стоковите пазари и за по-ниските цени на купувачите, уточни още той.
Източник: Българска телеграфна агенция

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР