Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че е време

...
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че е време
Коментари Харесай

Гутериш: Войната в Украйна не може да бъде спечелена

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш съобщи, че е време Русия да приключи своята " неуместна война " в Украйна, като разгласи спора за война без победител.

В централата на международната организация в Ню Йорк Гутериш съобщи пред публицисти, че войната " върви стремително на на никое място ".

" Вече повече от две седмици Мариупол е обграден от съветската войска и безмилостно бомбардиран, обстрелван и нападнат. За какво? ", попита той.

" Дори Мариупол да падне, Украйна не може да бъде завладяна град по град, улица по улица, къща по къща ", посочи генералният секретар на Организация на обединените нации.

Гутериш добави, че " единственият резултат " от по-нататъшните боеве е " повече страдалчество, повече опустошения и повече смут, докъдето стига погледът ".

Участниците в договарянията сред Москва и Киев беседват непрестанно за да сложат завършек на продължаващите близо четири седмици яростни боеве, само че до момента не са съумели да разгласят никакъв прогрес.

Гутериш обаче съобщи, че съгласно него дипломатическите договаряния за преустановяване на сраженията бележат прогрес.

" Има задоволително неща на масата, с цел да се прекратят военните дейности и да се водят съществени договаряния в този момент “, сподели той.

" Тази война не може да бъде извоювана. Рано или късно тя ще би трябвало да се реалокира от бойното поле на масата на договарянията за мир. Това е неизбежно ", добави той.

Общото заседание на Организация на обединените нации би трябвало да се събере още веднъж на специфична изключителна сесия за Украйна на следващия ден и да гласоподава тази седмица по необвързваща резолюция на Франция и Мексико, която осъжда съветското навлизане.

По-рано този месец 141 от 193-те държави-членки на Организация на обединените нации поддържаха сходна резолюция.

Утрешното гласоподаване ще покаже дали Русия е изгубила или спечелила някаква поддръжка за дейностите си след предходната резолюция, гласувана на 2 март.

Южна Африка, която предишния път се въздържа, популяризира друга проекторезолюция, която приканва за преустановяване на военните дейности, само че не загатва Русия като агресор. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР