Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че е в

...
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че е в
Коментари Харесай

Гутериш: Над половин милион са гладуващите в света

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш съобщи, че е в " интензивни контакти " с Русия и други страни в вяра да бъде реализирано съглашение за експортирането на зърното, складирано в украинските пристанища , и за безграничен достъп до международните пазари на съветски храни и изкуствени торове, съобщи АП.

На министерска среща в Организация на обединените нации, отдадена на рецесията с доставките на храни, задълбочила се поради войната в Украйна, той сподели, че " следва да бъде извървян доста път " до превъзмогването на рецесията. Той добави, че  е нужна положителната воля на всички страни за постигането на " пакетно съглашение " по въпроса, само че не навлезе в детайлности, тъй като " обществени изказвания " може да подкопята възможностите за триумф.

Според Гутериш световните равнища на глада са достигнали " нов връх ", като в този момент над половин милион индивида в света гладуват, а 276 милиона са изложени на нерешителен достъп до храни.

Той сподели, че Украйна и Русия дружно създават близо една трета от пшеницата и ечемика в света и половината от слънчогледовото масло, а Русия и Беларус заемат второ трето място по рандеман на калиев карбонат , съществена съставна част за изкуствените торове.

Генералният секретар изрече мнение, че няма да има " дейно решение " за хранителната рецесия в света без въстановяването на доставките на храни от Украйна и на изкуствени торове и храни от Русия и Беларус за международните пазари.

Заради съветското настъпление в Украйна нейните черноморски пристанища са затворени и е спрян износът на зърно за доста разрастващи се страни. Пред министрите от страните от Организация на обединените нации Гутариш описа, че при визитата си неотдавна в африканския района Сахел е видял фамилии, които не знаят от кое място да намерят храна за идващия ден, съобщи АП.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР