Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш разговаря днес чрез видеовръзка

...
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш разговаря днес чрез видеовръзка
Коментари Харесай

Генералният секретар на ООН разговаря с лидерите на Азербайджан и Армения

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш беседва през днешния ден посредством видеовръзка с президента на Азербайджан Илхам Алиев и премиера на Армения Никол Пашинян и прикани за неотложно прекъсване на огъня в Нагорни Карабах, заяви представителят на Гутериш Стефан Дюжарик, представен от ТАСС.

В двата диалога генералният секретар насочи едно и също обръщение - апел за неотложно преустановяване на бойните дейности, деескалация на напрежението и връщане към договарянията без предварителни условия в подтекста на напъните на съпредседателите на Минската група към ОССЕ.

Швейцарското външно министерство съобщи, че Швейцария поддържа напъните на Минската група, ориентирани към решаването на спора в Нагорни Карабах по пътя на договарянията, и е подготвена да стане хазаин на среща на високо ниво сред Армения и Азербайджан.

В Берн са обезпокоени от настъпилата на 27 септември ескалация на яростните конфликти сред Армения и Азербайджан, означи ведомството.

Швейцария приканва страните да запазят районната непоклатимост и да не прибягват до мощ. Тя припомня и на двете страни, че са длъжни да съблюдават отговорностите си според интернационалното право, включително във връзка с отбраната на цивилното население, акцентира министерството.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР