Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова на COP28 да

...
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова на COP28 да
Коментари Харесай

Гутериш: COP28 да се откаже от изкопаемите горива

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш прикани на COP28 да бъде реализирано съглашение за поетапно унищожаване на изкопаемите горива, като настоя договарящите да проявят еластичност в последните часове на срещата на върха за климата, съобщи Агенция Франс Прес.


По-малко от ден преди плануваното закриване на срещата на върха в Дубай, Гутериш отлетя назад и предизвести, че към момента има " огромни пропуски ", които пречат на постигането на консенсус.

" Намираме се в конкуренция с времето ", съобщи Гутериш пред кореспонденти.

" Сега е моментът за оптималната упоритост и оптималната еластичност ", сподели Гутериш. " Време е да преминем на свръхвисока скорост, с цел да преговаряме добросъвестно. "

Гутериш, който трансформира климата в собствен главен приоритет, прикани договарящите да се съсредоточат " само върху оправянето с главната причина за климатичната рецесия - производството и потреблението на изкопаеми горива ".

Той прикани на срещата на върха да се признае " нуждата от последователно унищожаване на всички изкопаеми горива " - позиция, на която се опълчват производителите на нефт, водени от Саудитска Арабия.

В апела си за еластичност Гутериш съобщи, че би трябвало да се обърне внимание и на опасенията на производителите на изкопаеми горива и че не всички страни ще носят идентична непосредствена отговорност.

Призивът за деяние " не значи, че всички страни би трябвало да се откажат от изкопаемите горива по едно и също време ", сподели Гутериш.

" Но това значи, че в международен мащаб последователното прекъсване на изкопаемите горива би трябвало да бъде съвместимо с нулевата чиста стойност през 2050 година и с ограничаването за повишение на температурата с 1,5 °С " над прединдустриалните равнища, сподели той. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР