Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова днес за прекратяване

...
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова днес за прекратяване
Коментари Харесай

Гутериш настоя за създаване на демилитаризирана зона около Запорожката АЕЦ в Украйна

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш прикани през днешния ден за преустановяване на военните дейности към комплекса на украинската Запорожка АЕЦ до момента в който Москва и Киев се упрекват взаимно за възобновения обстрел в навечерието на особено съвещание на Съвета за сигурност на международната организация, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Русия завзе най-голямата АЕЦ в Европа през март, откакто атакува Украйна на 24 февруари. Централата към момента работи с украински личен състав, а украинската енергийна компания Енергоатом сигнализира, че регионът е бил обстрелван пет пъти през днешния ден, в това число наоколо до площадката, където се съхраняват радиоактивни материали.

Гутериш настоя за изтеглянето на военните и военната техника и за гаранции, че те повече няма да бъдат разполагани там. Той прикани Русия и Украйна да не вземат на прицел уреди в обекта или околния регион.

Обектът не би трябвало да бъде употребен като част от каквато и да било военна интервенция. Точно противоположното, налага се постигането на незабавно съглашение на техническо ниво за основаването на безвреден демилитаризиран периметър за гарантиране на сигурността на региона, сподели още Гутериш.

Съединени американски щати поддържат апелите за основаване на демилитаризирана зона към АЕЦ Запорожие, сподели през днешния ден представител на Държавния департамент.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР