Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова да бъде възобновено

...
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова да бъде възобновено
Коментари Харесай

Гутериш призова да се поднови разследването на химическите атаки в Сирия

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш прикани да бъде обновено ръководеното от Организация на обединените нации следствие на химическите офанзиви в Сирия, съобщи ДПА. Съвместният механизъм за следствие - екип от проверяващи от Организация на обединените нации и Организацията за възбрана на химическите оръжия - беше разформирован, откакто предходната година Русия на два пъти блокира опити за възобновяване на неговата работа.

" В сирийския спор използването на химически оръжия е съществено предизвикателство във връзка с световното табу, каквото са този тип оръжия за всеобщо поразяване ", сподели Гутериш пред Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

" Ако още веднъж бъде открита приложимост на химически оръжия в Сирия, интернационалната общественост би трябвало да откри подобаващ метод да откри отговорните и да им потърси отговорност. "

Той сподели също, че " доверието по нуклеарния и други въпроси сред Съединени американски щати и Русия продължава да спада ", както и че съществува опасност за ограниченията от времето на Студената война и след нея за редуциране на оръжейните арсенали.

През последните месеци Москва и Вашингтон се конфронтираха в Организация на обединените нации поради Северна Корея, Сирия и Иран.

Вчера американският непрекъснат представител в Обединените народи Ники Хейли още веднъж разкритикува Русия, че употребява правото си на несъгласие, с цел да блокира нови следствия на химическите офанзиви в Сирия, обвинявайки Москва, че пази режима на Башар Асад.

Руският външен министър Сергей Лавров съобщи на съвещанието на Съвета за сигурност по въпросите за неразпространение на оръжията за всеобщо заличаване, че Русия упорства по-скоро да стартират договаряния за интернационална спогодба за битка с актовете на химически и биологически тероризъм, съобщи ТАСС.

Лавров сподели също, че Западът избира да си затваря очите пред потреблението и изработването на химическо оръжие от терористи в Сирия и Ирак, като освен това насочва недоказани обвинявания против Дамаск. Руският външен министър приказва също за действителния риск от разпространяване на химическия тероризъм отвън Близкия изток, имайки поради огромния дял от непознати бойци измежду екстремистите.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР