Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш приветства отплаването на първия

...
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш приветства отплаването на първия
Коментари Харесай

ООН, НАТО, ЕС и Кремъл приветстваха отплаването на първия кораб със зърно от Украйна

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш приветства отплаването на първия транспортен съд с украинско зърно от пристанището на Одеса за Ливан, като изрази вяра, че ще има още доста такива курсове на кораби с украинско зърно. Това заяви през днешния ден представител на Гутериш, представен от Ройтерс.

Отплаването на кораба под флага на Сиера Леоне стана допустимо, откакто предишния месец Организация на обединените нации и Турция спомагаха за подписване на съглашения за експорт на зърно и на изкуствени торове от Украйна и Русия.

" Генералният секретар на Организация на обединените нации се надява, че това ще бъде първият от многото търговски кораби, потеглили според подписаната самодейност и че това ще донесе по този начин нужните непоклатимост и понижаване на международната хранителна сигурност ", се споделя в известието на Организация на обединените нации. В него се прибавя, че Световната стратегия по прехраната също възнамерява като начало да изнесе от Украйна 30 хиляди тона зърно с нает от Организация на обединените нации транспортен съд.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също приветства началото на първата доставка на зърно от Украйна. Той благодари на Турция за нейното подпомагане в тази тенденция. Столтенберг посочи, че съдружниците от алианса изрично поддържат цялостното реализиране на споразуменията от Истанбул, които да облекчат международната хранителна рецесия, породена от войната на Русия в Украйна, съобщи ДПА.

Дипломат номер едно на Европейски Съюз Жозеп Борел също приветства отплаването на първия транспортен съд с украинско зърно и изиска изцяло използване на споразуменията, подписани в Истанбул, съобщи Франс прес.

" Това е един първи стадий, който е доста значим и е добре пристигнал и ние чакаме с неспокойствие цялостното използване на споразуменията с подновяването на украинския експорт към клиенти от целия свят, наранени от хранителната рецесия ", съобщи представителят на Борел - Петер Стано.

Москва също окачестви като позитивно развиване първата доставка с украинско зърно от Одеса, заяви ДПА. " Това е добра опция за инспекция на успеваемостта на действието на механизмите, контрактувани по време на договарянията в Истанбул ", съобщи представителят на Кремъл Дмитрий Песков. " Надяваме се, че съглашението ще бъде спазвано от всички страни и че механизмите ще действат дейно ", добави той.

Товарният транспортен съд " Разони ", плаващ под флага на Сиера Леоне, претрупан с 26 хиляди тона царевица, потегли от Одеса към Ливан. По пътя си той ще би трябвало спре на следващия ден в Истанбул за инспекция, показаха по-рано през днешния ден осведомителните организации.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР