Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди световните лидери за

...
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди световните лидери за
Коментари Харесай

ООН: Светът е изправен пред опасност от голямо разделение

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш предизвести международните водачи за надвисналата заплаха от разделянето на света на две, визирайки, че двете най-големи стопански системи в света - Съединени американски щати и Китай - основават съперничещи си интернети, валути, финансови правила и лични антагонистични геополитически и военни тактики, съобщи Асошиейтед прес.

Рискът може и да не е огромен за момента, само че е действителен, съобщи генералният секретар на Организация на обединените нации в речта си "за положението на света " пред годишната сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации.

"Ние би трябвало да създадем всичко по силите си да предотвратим Голямото разделяне и да запазим една универсална стопанска система в многополюсен свят ", акцентира Гутериш.

Генералният секретар на Организация на обединените нации разказа мрачна картина на обхваната от боязън и дълбоки разделения планета, изправена пред климатична рецесия, пред "притесняващата опция " от спор в Персийския залив, пред разпространяването на тероризма и повишаването на неравенствата.

Светът стартира да се движи в вярната посока по въпроса за климата, само че незадоволително бързо, акцентира Гутериш, представен от ТАСС. Това значи отвод от потреблението на изкопаеми горива и потребление на опциите на зелената стопанска система.

Срещата на високо ниво за климата акцентира някои решения, приемането на които би трябвало да се засилва, с цел да се съкратя съществено излъчванията на парникови газове, да се ограничи повишението на температурата до 1,5 градуса по Целзий и да се реализира въглероден неутралитет до 2050 година, съобщи Гутериш. "Длъжни сме да запазим и развием този подтик ", акцентира той пред участниците в срещата.

Към актуалните условия би трябвало да се приспособява даже терминологията, акцентира генералният секретар. Това, което в миналото се наричаше "промени в климата ", към този момент се е трансформирало в същинска "климатична рецесия ", а това, което в миналото назоваха "глобално стопляне ", към този момент се е трансформирало в "глобално загряване ".

Създаването на Конституционната комисия в Сирия, която би трябвало да изготви нова конституция на страната и да проправи пътя към избори, стана дълго чакана стъпка към политическо решение, акцентира още в речта си Гутериш. "Както разгласих през вчерашния ден, беше реализирано съглашение с всички заинтригувани страни за основаването на заслужаваща доверие, уравновесена, Конституционна комисия, която да включва всички, да принадлежи на Сирия и да бъде под управлението на сирийци ", акцентира той. Организация на обединените нации чака първото й съвещание да се състои в Женева през идните седмици, добави генералният секретар.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР