Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предложи на 17-те членки

...
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предложи на 17-те членки
Коментари Харесай

ООН предложи Г-20 да създаде глобален ваксинационен план

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш предложи на 17-те членки на Г-20 да поемат водещата роля в основаването на незабавна работна група, която да приготви „ проекта за световна имунизация против COVID-19 “.

Той съобщи, че справедливото систематизиране на имунизациите е най-тежкият честен тест, пред който е изправено човечеството. „ Необходимо е да се подсигурява, че жителите на всички райони ще имат достъп до ваксини допустимо по-скоро. В момента има сериозен дисбаланс и неправда при имунизирането. 10 страни са сложили 75% от всички употребявани досега ваксини в международен мащаб, а над 130 към момента не са почнали да имунизират “, уточни Гутериш.

В началото на седмицата учени от целия свят предизвестиха, че пндемията от ковид няма да завърши в случай че бедните страни не получат ваксини. Богатите стопански системи закупуват към 70% от наличните дози, което ще докара до дълготраен дефицит в страните с ниски и междинни приходи.

Това е следващото предизвестие, че така наречен ваксинен шовинизъм, който се развихри след началото на пандемията, заплашва живота на милиони. Миналата година генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш остро подлага на критика практиката, наричайки я "несправедлива ". Тогава той акцентира: "Никой от нас не е в сигурност, до момента в който всички ние не сме в сигурност. "

На 14 февруари Глобалният съюз за ваксини и имунизиране оповести че в границите на програмата за световен достъп до ваксини против Ковид-19 КОВАКС, през първата поливина на 2021 година на най-бедните 92 страни в света ще бъдат предадени минимум 337 милиона дози.

Планира се доставката на имунизациите за тези най-бедни страни в света да стартира в края на февруари. В изказването се акцентира че задачата е през първата половина на годината да завърши имунизирането на 3,3 % от популацията на към 145 небогати страни в света.

Здравните служащи, хронично болните и възрастните ще бъдат с преимущество във имунизирането.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР