Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е предложил на руския

...
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е предложил на руския
Коментари Харесай

Гутериш предлага в писмо до Путин удължаване на зърнената сделка с Украйна

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш е предложил на съветския президент Владимир Путин " пътища за възстановяване, удължение и разширение " на договорката, позволяваща износа на украинско зърно през Черно море, сподели заместник-говорителят на Организация на обединените нации Фархан Хак, представен от Ройтерс.

Гутериш е изложил предложенията си в писмо, което е помолил съветския външен министър Сергей Лавров да съобщи на Путин, сподели представителят след срещата сред Гутериш и Лавров в централата на Организация на обединените нации в Ню Йорк.

Лавров не пожела да отговоря на въпроси на публицисти преди и след 90-минутната си среща с Гутериш, показва Ройтерс.

Русия даде да се разбере, че няма да разреши договорката, контрактувана сред Москва и Киев с посредничеството на Организация на обединените нации и Турция през юли предходната година, да продължи да работи след 18 май, тъй като настояванията на Русия за улеснение на личния ѝ експорт на зърно и торове не са били изпълнени.

Хак сподели, че писмото до Путин " взема поради наскоро изложените от двете страни позиции и рисковете за световната продоволствена сигурност ". Говорителят добави, че сходни писма са изпратени от генералния секретар на Организация на обединените нации и до Украйна и Турция.

Зърнената договорка имаше за цел да облекчи международната продоволствена рецесия, която по думите на чиновници на Организация на обединените нации се е задълбочила след съветската инвазия в Украйна.

Инфо: Българска телеграфна агенция

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР