Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви, че решението на

...
Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви, че решението на
Коментари Харесай

Гутериш осъди оттеглянето на Русия от сделката за зърно

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш съобщи, че решението на Русия да излезе от договорката за зърно в Украйна ще „ нанесе удар на хората в потребност на всички места “, съобщи Агенция Франс Прес.


„ Стотици милиони хора са изправени пред апетит, а потребителите пред световна рецесия на разноските за живот. Те ще платят цената “, сподели генералният секретар на Организация на обединените нации пред кореспонденти в Ню Йорк.

„ С решението за преустановяване на Черноморската самодейност Руската федерация също приключи своя ангажимент за „ улеснение на безпрепятствения експорт на храни, слънчогледово масло и торове от следените от Украйна черноморски пристанища “, както е посочено в параграф 1 от Меморандума за съгласие сред Руската федерация и Организация на обединените нации “, означи той.

Междувременно, „ след подписването на Меморандума за съгласие, а също и като се вземат поради ограниченията, признати от Руската федерация, съветската търговия със зърно доближи високи размери на експорт и пазарите на торове се стабилизират, като съветският експорт е покрай цялостно възобновяване, както съобщи съветският Съюзът на експортьорите на зърно и Руската асоциация на производителите на торове “, сподели генералният секретар на Организация на обединените нации, като добави, че го е подчертал и в писмо до съветския президент Владимир Путин.

„ Моето писмо също по този начин загатна, че: „ Руската федерация посочи въпроса за достъпа до SWIFT от Руската земеделска банка като основен фактор, влияещ върху нейните решения. На този фронт Организация на обединените нации неотдавна посредничи с съответно предложение, с цел да даде опция на дъщерно сдружение на Руската земеделска банка да си възвърне достъпа до SWIFT с Европейската комисия “, сподели Гутериш. „ Писмото продължава с детайлности по какъв начин: „ Изградихме механизъм за заплащания по поръчка за Руската земеделска банка посредством JP Morgan отвън SWIFT “, посочи той.

Посланикът на Съединени американски щати в Организация на обединените нации назова " акт на свирепост " от страна на Москва, решението да разгласи " де факто " края на съглашението за експорт на украински зърнени култури.

Решението от през днешния ден идва седмица след съветското несъгласие върху удължаването на трансграничния маршрут по механизъм на Организация на обединените нации за доставка на филантропична помощ до бунтовническите региони на Сирия.

„ Русия нанася още един удар на най-уязвимите, този път като стопира присъединяване си в Черноморската самодейност за зърно. Това е още един акт на свирепост “, сподели Линда Томас-Грийнфийлд.

„ Русия играе политически игри и същински хора ще страдат. Дете от Африканския рог, страдащо от тежко недохранване, майка, която към този момент няма да създава мляко за бебето си, тъй като няма задоволително, с цел да яде самата тя “, добави американският дипломатически представител.

Грийнфийлд акцентира, че това са следствията от дейностите на Русия и означи, че тя " държи човечеството като пленник ".

„ Светът има потребност от Черноморската самодейност “, настоя тя, като прикани Москва да анулира решението си, да възобнови договарянията и да удължи съглашението. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР