Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заминава за Истанбул, за

...
Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заминава за Истанбул, за
Коментари Харесай

Москва и Киев се споразумяха за износа на зърно от обсадените черноморски пристанища

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш отпътува за Истанбул, с цел да участва на събитието

Русия и Украйна ще подпишат на следващия ден следобяд в Истанбулспоразумение за експорт на зърно, заяви турското президентство, представено от Франс прес, съобщи.

Русия, Украйна и Турция ще се съберат на следващия ден, с цел да подпишат препоръчано от Организация на обединените нации съглашение за освобождение на износа на зърно от обсадените черноморски пристанища на Украйна, заяви канцеларията на турския президент Тайип Ердоган, представена от Ройтерс.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш по-рано заяви, че през днешния ден отпътува за Истанбул, с цел да участва на събитието дружно с Ердоган и представителите на Русия и Украйна. В изказването на президентството се споделя, че церемонията по подписването ще се състои в двореца Долмабахче в 13:30 ч. по Гринуич (16:30 ч. локално и българско време).

Турски представители, представени от АП, споделиха, че с изключение на деблокирането на зърнения експорт от Украйнаспоразумението ще включва и позволение за износа на зърно и торове от Русия. Предвижда се основаването в Истанбул на координационен център за експортните доставки с присъединяване на представители на Организация на обединените нации, Турция, Русия и Украйна.

По думите на заместник-говорителя на Организация на обединените нации Фархан Хак фактът, че Гутериш ще участва персонално значи, че "се придвижваме напред " по договорката. Шефът по филантропичните интервенции на Организация на обединените нации Мартин Грифитс, който е назначен от Гутериш да работи по украинската част от съглашението, и ръководителката на Конференцията на Организация на обединените нации за търговия и развиване Ребека Гринспан, която работи по съветската част, са към този момент в Истанбул, уточни АП.

Агенцията напомни, че предходната седмица украински и съветски представители реализираха в Истанбул кардинално съглашение по проекта. Той планува взаимен надзор на корабите, когато те потеглят от и идват в черноморски пристанища, както и механизъм за гарантиране на сигурността по морските пътища, споделиха турски източници.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР