Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш ще даде голям тласък

...
Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш ще даде голям тласък
Коментари Харесай

Шефът на ООН с инициатива за световно разоръжаване

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш ще даде огромен подтик на договаряния за разоръжаване , които ще покриват съвсем всички нуклеарни и стандартни оръжия, само че Съединени американски щати са срещу сходна смела самодейност.

Това разкриха публични представители и специалисти пред " Ройтерс ".

Целта на Гутериш е да предотврати нова нуклеарна конкуренция и да върне огромните сили на масата за договаряния след две десетилетия на патово състояние, разгласи специалист от Женева, поискал анонимност, който е осведомен с проектите.

Експертът разясни, че генералният секретар също желае да се приключи безизходицата в договарянията за кибервойните и роботиката, а също по този начин да се стартират диалози по отношение на потреблението на експлозиви в градски региони и ограничение на достъпа до най-големия палач - стандартните оръжия.

Шансовете за триумф са неразбираеми.

" Ако Гутериш постъпи мъдро, той може да каже по този начин: " Добре, какво сме постигнали през последните 10 година ", сподели Марк Финауд, специалист от Женевския център за политика на сигурност.

Но американски представител съобщи пред организацията, че нуклеарно разоръжаване е " амбициозна цел " , която не може да бъде реализирана в близко бъдеще.

" Не считаме, че е време за смели начинания, изключително в региона на нуклеарните оръжия ", акцентира представителят и добави, че Гутериш също би трябвало да се отнася деликатно към новите технологии като роботи убийци , известни като " самостоятелни " оръжия.

" Опасявам се, че генералният секретар може да се опита да лекува признаците, а не повода за какво страните са въоръжени и се превъоръжават ", добави американският източник.

Представителят сподели още, че оповестената в петък нова нуклеарна тактика на Съединени американски щати има за цел възстановяване на опциите за въздържане и съответно да се увери, че Русия, Китай, КНДР и Иран не могат да сгрешат по отношение на готовността на Съединени американски щати да се отбрани.

Според него казусът е в политическата воля и във обстоятелството, че Русия не е склонна или не е преговорен сътрудник, на който може да се довериш.

Русия би трябвало да е наясно, че ще ние ще се държим с тях от позиция на силата. През последните 8 година имаше усещане за уязвимост. Искаме да ги извадим от това подвеждане, посочи американският източник.

Гутериш се надява да разкрие самодейността си в Женева в края на февруари, когато външни министри се чака да участват на Съвета на Организация на обединените нации по човешките права и на конференция за разоръжаване.

Началото на самодейността ще бъде сложено през април.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР