Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова във вторник за

...
Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова във вторник за
Коментари Харесай

Гутериш призова за 4-дневно примирие в Украйна за православния Великден

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш прикани във вторник за четиридневно филантропично помирение тази седмица, за православния Великден , до момента в който, оповестява " Ройтерс ".

" Настъплението и ужасните цивилни жертви, които сме виждали до момента, могат да избледнеят спрямо ужаса, който ни следва ", сподели той за съветската атака в Източна Украйна. " Не може да се допусне това да се случи. Стотици хиляди животи висят на косъм. "

Гутериш прикани х уманитарното помирение да стартира на 21 април - когато е Велики четвъртък в православния християнски календар - до 24 април, когато е Великден. И украинците, и руснаците честват Великден през този интервал.

Гутериш сподели, че късото помирение ще разреши отварянето на поредност от филантропични коридори за цивилни , които желаят да изоставен рискови региони , с цел да създадат това със съдействието на Международния комитет на Червения кръст, а също по този начин ще разреши доставките на помощ за живеещите хора в мощно наранени региони, в това число Мариупол, Херсон, Донецк и Луганск.

" Обединените народи са подготвени да изпращат конвои с филантропична помощ през този интервал до тези места. Предоставяме подробни проекти на страните ", само че той не сподели дали страните, изключително Русия, са дали сигнал за предпочитание за използване на такова краткотрайно помирение.

" Поради всички тези аргументи на живот и гибел, приканвам руснаци и украинци да смъкват оръжията и да проправят път към сигурност за толкоз доста хора, изложени на непосреден риск ", сподели генералният секретар. " Четиридневният великденски интервал би трябвало да бъде миг за сливане към избавяне на живот и продължаването на разговора за преустановяване на страданията в Украйна ".

Ръководителят на филантропичната работа на Гутериш Мартин Грифитс трябваше да отлети за Турция във вторник, с цел да се срещне с президента Реджеп Тайип Ердоган и други висши чиновници, с цел да се опитат да открият помирение. Грифитс трябваше ненадейно да анулира пътуването си късно в понеделник, когато даде позитивна проба за COVID-19.

Обединените народи споделят, че 12 милиона украинци се нуждаят от филантропична помощ заради нахлуването и войната на Русия .

Повече от една трета от най-нуждаещите се са в обсадените градове Мариупол, Херсон, Донецк и Луганск. Ръководителят на Организация на обединените нации сподели, че чакат броят на хората, които се нуждаят от помощ, да нарасне до 15,7 милиона - към 40% от всички украинци, останали в страната.
 Русия ще Обновена
Русия ще " освобождава " изцяло Донбас, сподели Лавров

Русия нямало да употребява нуклеарни оръжия в Украйна
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР