Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова във вторник членовете

...
Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова във вторник членовете
Коментари Харесай

Шефът на ООН призовава страните в Судан да се „върнат на масата за преговори“

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш прикани във вторник членовете на Съвета за сигурност и други държави-членки на Организация на обединените нации, както и районни организации с въздействие, да притиснат страните в спора в Судан да деескалират напрежението и неотложно да се „ върнат на масата за договаряния “.

Обръщайки се към Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, Гутериш сподели, че „ страните в спора би трябвало да съблюдават 72-часовото преустановяване на огъня, реализирано с посредничеството на Съединените щати, и да се обединят, с цел да открият непрекъснато преустановяване на военните дейности “.

Той сподели, че е „ обвързване “ на водачите на Судан да „ слагат ползите на своя народ на напред във времето “.

„ Този спор няма и не би трябвало да бъде решен на бойното поле – с телата на суданския народ “, сподели той, „ Суданският народ доста ясно изрази своите стремежи. Те желаят мир и възобновяване на гражданското ръководство посредством преход към народна власт “.

Гутериш сподели, че последните 10 дни на принуждение и безпорядък са били „ сърцераздирателни “, добавяйки, че „ е отвратително да се мисли за продължителна, пълномащабна война “.

Отбелязвайки, че Судан граничи със седем страни, всички от които са били очевидци на спорове и цивилен безредици, той сподели, че „ това е врата към Сахел, където несигурността и политическата неустойчивост вършат така и така пагубната филантропична обстановка още по-лоша “.

„ Борбата за власт в Судан освен излага на риск бъдещето на тази страна. Тя възпламенява фитил, който може да избухне през границите, причинявайки големи премеждия за години и връщайки развиването обратно за десетилетия “, сподели Гутериш.

Той сподели, че „ боевете би трябвало да спрат неотложно “, като акцентира нуждата от „ всеобхватни старания за мир “.

„ Призовавам страните в спора, генералите Абдел Фатах ал Бурхан и Мохамед Хамдан Дагло „ Хемедти “, както и суданските въоръжени сили и силите за бърза поддръжка да заглушат оръжията. “

В резултат на спора, който избухна в Судан сред суданските въоръжени сили (SAF) и паравоенните Сили за бърза поддръжка (RSF) на 15 април, Съединени американски щати оповестиха в понеделник, че воюващите страни са се съгласили да съблюдават тридневно преустановяване. пожар, с цел да спре ескалиращото принуждение в северноафриканската нация.

Фолкер Пертес, специфичен представител на генералния секретар за Судан, сподели, че „ краткотрайното преустановяване на огъня до момента наподобява се поддържа в някои елементи “, добавяйки, че „ към момента идват известия за спорадична пукотевица, както и известия за пренасяне на войски. "

„ Суданските въоръжени сили и Силите за бърза поддръжка взаимно се упрекват в нарушение на прекратяването на огъня “, сподели той.

Към вторник сутринта минимум 427 души са били убити и повече от 3700 са били ранени в Судан, съгласно Пертес.

Пертес сподели, че близо 1200 души, в това число 744 чиновници на Организация на обединените нации и техните подвластни лица, чиновници на Неправителствени организации и техните подвластни лица, както и дипломатически личен състав от няколко посолства, са били преместени в Порт Судан от столицата Хартум.

„ И двете враждуващи страни са се сражавали с неуважение към законите и нормите на войната, атакувайки безсистемно гъсто обитаеми региони, лечебни заведения, магазини и цивилни коли, пренасящи заболели, ранени и възрастни хора “, сподели той, добавяйки, че тези злоупотреби могат да доближат за военни закононарушения или закононарушения против човечеството.

" Призовавам и двете страни да съблюдават отговорностите си според интернационалното филантропично право и да подсигуряват отбраната на цивилните и гражданската инфраструктура. На цивилните би трябвало да бъде обезпечен безвреден проход, с цел да изоставен зоните на дейни военни дейности и да имат достъп до доставки ", добави той.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР