Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова в сряда за

...
Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова в сряда за
Коментари Харесай

Гутериш призова за незабавно хуманитарно прекратяване на огъня в Газа

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш прикани в сряда за " неотложно филантропично преустановяване на огъня " във войната сред Израел и " Хамас " в Газа.


Говорейки пред форума " Един пояс, веднъж " в Пекин, той повтори това, което назова " два незабавни филантропични апела ".

Той прикани " Хамас " за " неотложно и абсолютно освобождение на заложниците ", визирайки минимум 199 души, отвлечени от групировката по време на офанзивата им на 7 октомври, която е най-смъртоносната в историята на Израел.

Той също по този начин прикани Израел " неотложно да разреши безграничен достъп на филантропична помощ, с цел да се отговори на най-основните потребности на хората в Газа, преобладаващата част от които са дами и деца ".

" Призовавам за неотложно филантропично преустановяване на огъня, с цел да се обезпечи задоволително време и пространство, което да спомогне за реализирането на двата ми апела и да облекчи епичното човешко страдалчество, на което сме очевидци ", съобщи Гутериш.

" Твърде доста животи и ориста на целия район висят на косъм ", добави той.

По-рано ръководителят на Организация на обединените нации съобщи, че е " ужасяващ " от смъртоносния гърмеж в болница в Газа късно във вторник, при който починаха стотици хора.

Хамас упрекна Израел за удара по болничното заведение. Израел съобщи, че той е породен от ракета, изстреляна от бойци на " Ислямски джихад " в Газа.

" Сърцето ми е със фамилиите на жертвите. Болниците и медицинският личен състав са предпазени от интернационалното филантропично право ", съобщи Гутериш./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР