Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш откри най-голямата дипломатическа среща

...
Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш откри най-голямата дипломатическа среща
Коментари Харесай

Общото събрание на ООН започна с предупреждения за хаос в световния ред

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш откри най-голямата дипломатическа среща в света с очевидно предизвестие за възходящ безпорядък и комплициране, в резултат на опасността от съсипия на учредения на твърди правила международен ред, съобщи AFP.
В процеса на откриването на Общото заседание на Организация на обединените нации Гутериш съобщи, че доверието в основаващия се на правила световен ред и сред страните е " в точката на изкривяване " и интернационалното съдействие става все по-трудно. " Днес международният ред е все по-хаотичен. Крепките до момента връзки са с все по-неясна орис ", сподели Гутериш на събранието на 193-те страни единствено няколко минути преди президента Доналд Тръмп да излезе на подиума. " Универсалните полезности се подкопават. Демократичните правила са под блокада ", продължи генералният секретар.
Гутериш не се концентрира върху избрана страна в рецензиите си, само че показа за опасения измежду дипломатите на Организация на обединените нации, че светът се трансформира в полесражение за сфери на въздействие и се завръща към великото съревнование за власт. „ Администрацията на Тръмп сподели недоверието си към интернационалните контракти, като анулира нуклеарната договорка в Иран, съглашението за климата в Париж и редуцира финансирането за Организация на обединените нации. Дипломати от Организация на обединените нации настояват, че позицията на Съединени американски щати е насърчила Русия и Китай да наложат мнението си за международен ред, в който правата на индивида заемат второ място след устрема за развиване и суверенитет. Днес, с промени в салдото на властта, рискът от борба може да се усили ", предизвести Гутериш. „ Дневният ред за човешките права губи почва и " авторитаризмът е във напредък ", сподели той.
Гутериш прикани международните водачи да възобновят уговорката си към основаващ се на строги правила ред, изправящ се пред " солидни, екзистенциални закани за хората и планетата ", отбелязва още БГНЕС.
Позовавайки се на листата с световни проблеми, Гутериш призна, че напъните за мир се провалят и че уважението към интернационалните филантропични правила се разпада. Налице е отвращение от нашата некадърност да приключим войните в Сирия, Йемен и на други места ", уточни генералният секретар.
" Хората от Рохинга остават в заточение, травмирани и в бедност, към момента с блян за сигурност и правдивост ". Двудържавното решение на израелско-палестинския спор става " все по-отдалечено ", до момента в който в това време нуклеарната опасност " не се облекчава ", безапелационен бе Гутериш.
Той насочи вниманието и към изменението на климата като наложителен приоритет, предупреждавайки, че в случай че през идващите две години не се подхващат съответни дейности за понижаване на излъчванията на парникови газове, измененията в климата са действителна международна опасност.
Припомняме, че към 130 международни водачи участват на тазгодишната годишна сесия на Организация на обединените нации, в това число Доналд Тръмп и иранският водач Хасан Рухани, който също държа тирада. Френският министър председател Еманюел Макрон, който е покровител на многостранните връзки, също застава на подиума през днешния ден.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР