Генералният секретар на НАТО заяви, че руският президент Владимир Путин

...
Генералният секретар на НАТО заяви, че руският президент Владимир Путин
Коментари Харесай

Столтенберг: Не можем да си позволим Путин да спечели тази война

Генералният секретар на НАТО съобщи, че съветският президент Владимир Путин " се пробва да употребява зимата като оръжие " във войната против Украйна и предизвести, че „ би трябвало да сме подготвени за нови офанзиви “. Той добави, че съдружниците от НАТО са нараснали поддръжката си за Украйна със системи за противовъздушна защита, само че се чака едно от посланията на срещата в Букурещ да бъде нуждата от усилване на тази помощ.

" Не можем да позволим на Путин да завоюва, тъй като това ще покаже на други водачи, че могат да реализират цели със мощ, а това ще бъде един доста по-опасен свят за всички нас ", посочи Столтенберг.

Президентът Клаус Йоханис съобщи, че източният фланг на НАТО се нуждае от повече възпиращи ограничения и че водачите на Алианса би трябвало да изготвят съответни проекти, тъй че при положение на нахлуване да се знае тъкмо кой, какви войски и къде да изпрати.

" Необходими са доста съответни проекти, тъй че при положение на нахлуване да се знае тъкмо кой, какви войски и къде да изпрати. Не можем да оставяме тези решения за последния миг и по-късно да бъдем сюрпризирани ", сподели Йоханис.

Клаус Йоханис и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг дадоха взаимни изказвания за медиите в Двореца Котрочени. От през днешния ден Столтенберг е в Букурещ, където във вторник и сряда ще се организира срещата на външните министри на страните от НАТО.

БГНЕС напомня, че малко по-рано Йоханис съобщи, че тактиката на НАТО за увеличение на наличието на алианса на източния фланг би трябвало да бъде ускорена.

На срещата на върха в Мадрид в края на юни водачите на НАТО утвърдиха новата стратегическа идея на алианса до 2030 година Съгласно тези проекти броят на силите с висока степен на подготвеност на източния фланг на Алианса ще бъде повишен до 300 000 души. Съобщава се, че равнището на съществуващите бойни групи ще бъде нараснало до " равнище бригада, когато и където е належащо “.

" Днес дружно направихме оценка на обстановката със сигурността в евроатлантическото пространство. В диалозите си с генералния секретар на НАТО подчертах нуждата от допустимо най-бързо осъществяване на решенията, взети на историческата среща на върха в Мадрид тази година ", съобщи Йоханис пред кореспонденти след среща с генералния секретар на блока Йенс Столтенберг.

Йоханис благодари на Столтенберг за " напъните му за съгласуване на модернизацията на НАТО " и съобщи, че има потребност от по-силни възпиращи сили по източния фланг.

" Изпълнението на Стратегическата идея ще докара до по-голяма роля на нашия съюз, от който зависи освен сигурността на евроатлантическата зона, само че и стабилността на интернационалния ред ", добави румънският президент.

По-рано беше обявено, че укрепването на силите на НАТО в източната част на страната ще се реализира през 2023 година Освен това алиансът възнамерява да разположи оръжия и съоръжение на предни позиции, с цел да може да реагира по-бързо, в случай че възникне такава нужда. По-рано президентът на Съединени американски щати Джо Байдън разгласи доста усилване на военното наличие на Съединени американски щати в Европа. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР