Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви днес, че срещата

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви днес, че срещата
Коментари Харесай

НАТО отправя поглед към историческа среща на високо равнище в Мадрид с Швеция и Финландия


Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи през днешния ден, че срещата на високо ниво в Мадрид идния месец ще бъде историческа опция за укрепване на алианса пред лицето на съветската експанзия против Украйна, ставаща на неговия източен фланг, предадоха Асошиейтед прес и Българска телеграфна агенция.

В свое изявление по време на тържествено събитие в Мадрид по случай 40-годишнината от приемането на Испания в НАТО Столтенберг сподели, че с неспокойствие чака да посрещне Швеция и Финландия на срещата на високо ниво, която ще се организира в испанската столица на 29 и 30 юни. " На срещата на високо ниво в Мадрид ще начертаем пътя напред за идващото десетилетие ", сподели Столтенберг. " Към нас също по този начин ще се причислят Финландия и Швеция, които преди малко направиха историческата стъпка да подадат молби за приемане в нашия алианс. Срещата на високо ниво в Мадрид е значима опция да потвърдим нашите натовски полезности ", добави той.

Но водачът на алианса не загатна нищо за нежеланието на Турция в организацията да влязат Швеция и Финландия. Турция, която има вторите по величина въоръжени сили в НАТО след Съединени американски щати, уточни хипотетичната поддръжка на северните страни за кюрдски бойци, които Турция счита за терористи, като причина за отхвърлянето на техните молби. За приемането на нови членове на алианса се изисква единомислеща поддръжка.

Срещата на високо ниво идния месец ще преначертае стратегическите цели на НАТО за идващото десетилетие, измежду които съгласно Столтенберг са упоритостите на Китай, възходът на антидемократичните страни, тероризма и климатичните промени. Но непосредственият фокус ще бъде върху въпроса по какъв начин да бъде продължена поддръжката за Украйна и да бъде възпряна по-нататъшната експанзия на президента на Русия Владимир Путин.

Кралят на Испания Фелипе Шести и министър председателят Педро Санчес управляваха събитието в Кралския спектакъл в Мадрид, на което участваха Столтенберг, четирима някогашни генерални секретари на НАТО и трима някогашни испански министър председатели.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР