Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви днес, че ще

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви днес, че ще
Коментари Харесай

Столтенберг ще посети Турция във връзка с членството на Финландия и Швеция в НАТО

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи през днешния ден, че ще посети Турция " в близко бъдеще ", с цел да разиска съвсем завършилия развой на присъединение на Финландия и Швеция към военния алианс.

Пътуването за среща с президента Реджеп Тайип Ердоган ще бъде внимателно, защото Турция, дружно с Унгария, е последната от 30-те страни в НАТО, която би трябвало да ратифицира протокола за присъединение, който ще направи Финландия и Швеция нови членове.

Процесът би трябвало да се реализира с единогласие. Но при започване на октомври Ердоган предизвести, че страната му няма да ратифицира участието на двете страни, до момента в който не бъдат изпълнени " обещанията ", които те са дали.

По-рано тази година двете скандинавски страни изоставиха дългогодишната си политика на неприсъединяване, като желаеха да влязат в НАТО поради нахлуването на Русия в Украйна и метода, по който това пренареди сигурността на Европа.

През юни Турция, Швеция и Финландия подписаха съглашение, което включваше разпореждания за екстрадиции и продан на информация.

В него се преглеждат главните претенции на Ердоган Финландия и Швеция да спрат да одобряват кюрдски бойци, считани от Турция за " терористи ", и да предадат кюрди, търсени от Анкара.

В изявлението си пред медии Столтенберг приветства " тесния контакт ", който Стокхолм и Хелзинки поддържат сега с Анкара " на всички равнища ".

Той сподели: " Ще отида в... Истанбул, с цел да се срещна с президента Ердоган в близко бъдеще ".

Визитата му ще последва визитата на новия шведски министър-председател Улф Кристерсон през идващите дни.

Столтенберг съобщи също по този начин, че Унгария " даде ясно да се разбере ", че нейният парламент ще гласоподава ратификацията на протоколите за присъединение на Финландия и Швеция през идващия месец.

" Убеден съм, че всички съдружници ще ратифицират протокола за присъединение ", сподели той.

Ръководителят на НАТО добави, в завоалирано предизвестие към Русия, че гаранциите за сигурност, предоставени на Финландия и Швеция в очакване на процеса на тяхното участие, не престават да важат.

" Ако има някакъв напън против Финландия и Швеция, немислимо е съдружниците от НАТО просто да стоят безучастно и да не реагират. Затова ще реагираме, в случай че има някакъв тип напън против Финландия и Швеция ", сподели той. /БГНЕС, Агенция Франс Прес

Брюксел / Белгия
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР