Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви днес, че е

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви днес, че е
Коментари Харесай

НАТО кани Русия за нови разговори

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи през днешния ден, че е поканил Москва и съдружниците от алианса за нови диалози за Украйна на фона на опасения от навлизане на Русия в тази страна, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

"Днес поканих Русия и всички съдружници от НАТО да вземат участие в поредност от срещи на Съвета НАТО-Русия в близко бъдеще ", сподели генералният секретар на пакта на взаимна конференция в Берлин с немския канцлер Олаф Шолц.

Тези диалози ще имат за цел "да се отговори на нашите опасения, само че също и да се чуят паниките на Русия ", както и "да се откри пътят напред за попречване на всякаква военна офанзива против Украйна ", добави Столтенберг.

Предишната среща предходната седмица на Съвета НАТО-Русия, орган за разговор и съвещания, приключи с констатиране на дълбоки разлики сред съдружниците и Москва по отношение на сигурността в Европа.

Йенс Столтенберг сподели, че НАТО е подготвена да продължи разговора.



"Изпращаме доста ясно обръщение на Русия: в случай че реши още веднъж да употребява мощ против Украйна, ще би трябвало да заплати висока цена с стопански, финансови и политически наказания ", предизвести генералният секретар на пакта в Берлин, като повтори "подкрепата на съдружниците от НАТО " за Украйна.

Столтенберг напомни, че Северноатлантическият алианс е осъществил "най-голямото си укрепване или най-голямата мярка за групова защита от потомство насам, с нараснало наличие на НАТО на източния фланг на пакта ", което тревожи Русия.

Руският външен министър Сергей Лавров още веднъж прикани през днешния ден Запада да даде отговор на настояванията на Москва за неразширяване на НАТО. Министърът вижда в това причина за обновяване на договарянията по актуалната геополитическа рецесия, която заплашва да прерасне в спор в Украйна.

Йенс Столтенберг и Олаф Шолц желаеха Русия да стартира изтеглянето на десетки хиляди съветски бойци, ситуирани на границата с Украйна - нещо, което Москва тази заран отхвърли.



Русия се показва като жертва на упоритостите на НАТО в Източна Европа и счита, че деескалацията е допустима единствено в случай че Западът подпише контракти, забраняващи всяко бъдещо разширение на НАТО, по-специално с Украйна и Грузия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР