Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че отношенията на

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че отношенията на
Коментари Харесай

НАТО обяви издигането на отношенията с ЕС на ново равнище

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че връзките на пакта и Европейски Съюз се издигат на ново ниво. Той направи тази оценка на взаимна конференция с висшия представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Федерика Могерини след днешното съвещание на външните министри от алианса.

 © Българска телеграфна агенция / AP Photo / Virginia Mayo
Столтенберг заяви, че Европейски Съюз и НАТО през днешния ден са утвърдили спомагателни ограничения за съдействие. Новите ограничения засягат устойчивостта на инфраструктурата, битката с тероризма и мястото на дамите в защитата. Генералният секретар разясни, че пактът се нуждае от сигурност на пътната и железопътната инфрасктруктура в Европа, с цел да може да разпростира силите си навреме. Той добави, че към този момент съществуват компликации при прекосяването на границите от бюрократично естество.

Генералният секретар посочи, че страните от закрития Варшавски контракт не дават отговор на условията на алианса за транспортна инфраструктура. По неговите думи частните транспортни системи в Европа би трябвало да бъдат разполагаем на НАТО при нужда, в това число транспортните им средства - самолети, кораби, рейсове и камиони.

В региона на битката с тероризма пактът и Европейски Съюз ще задълбочат обмена на данни. Двете организации ще вкарат идентични условия и цели, отбранителните им сили ще бъдат на общо разположение, а страни отвън Европейски Съюз ще могат да разпростират войските си на европейска земя, заяви Столтенберг. В НАТО имаме разнообразни ползи, само че постоянно сме единни в полезностите като член 5 от Вашингтонския контракт, разяснява генералният секретар.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР