Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че ако Финландия

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че ако Финландия
Коментари Харесай

НАТО: Бързо ще приемем Финландия и Швеция, ако поискат членство

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че в случай че Финландия и Швеция решат да аплайват за участие, Северноатлантическият алианс има подготвеност бързо да ги одобри, съобщи Би Би Си.

Заради военната експанзия на Русия против Украйна от ден на ден финландци и шведи желаят страните им да влязат в НАТО, с цел да подсигуряват сигурността си. Членството в НАТО е непринудено и Алиансът през годините се е уголемявал без нито една пролята капка кръв, до момента в който Русия се пробва по принудителен метод да завземе непознати територии и да разшири сферите си на въздействие.

Говорейки на конференция в Брюксел, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг сподели, че всяка страна би трябвало да реши сама дали да кандидатства за участие, само че те ще бъдат " посрещнати с отворени прегръдки в НАТО ", в случай че изберат да създадат това. Столтенберг сподели, че формалният развой на присъединение ще бъде " бърз ", в случай че Финландия и Швеция аплайват.

Той добави, че военният алианс на НАТО ще поддържа и двете страни в междинния интервал сред кандидатстването и формалната ратификация. Русия, която има обща граница от 1340 км с Финландия, по-рано заплаши, че ще би трябвало да " ребалансира обстановката " със свои лични ограничения, в случай че кандидатурата на Финландия за НАТО стане факт.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР