Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се въздържа да отговори

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се въздържа да отговори
Коментари Харесай

Може ли противоракетният щит в Европа да спира руски ракети? НАТО засега мълчи

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се въздържа да отговори всъщност на въпрос дали европейският противоракетен щит може да бъде пренастроен по този начин, че да бъде употребен против съветско ракетно нахлуване.

Няма да предсказвам решенията, които ще одобряват през днешния ден и на следващия ден министрите на защитата от пакта. Засега няма да кажа тъкмо какво ще създадем, към момента търсим метод да накараме Русия да се върне към контракта за премахването на ракетите с дребен и междинен обхват, съобщи той пред публицисти.
Разполагането на съветските ракети е доста сериозен въпрос, тъй като те са способни да носят нуклеарни бойни глави, сложни са за засичане, портативни са и понижават времето за предизвестие. Тези ракети могат да доближат европейски градове за минути. Поддържаме апела си към Москва, към момента договорът може да бъде съхранен. Времето изтича, а вероятността Русия да се върне към спазването на контракта понижава. Досега не сме забелязали смяна в държанието на Русия и същинско желание за използването на контракта. Ако Москва не се върне към контракта, би трябвало да отговорим, съобщи генералният секретар.

Няма да прилагаме ограничения преди 2 август, посочи той. По неговите думи ответните ограничения, които ще бъдат обсъждани от военните министри от алианса през днешния ден и на следващия ден, ще бъдат краткосрочни и дълготрайни. Има мощно единение измежду съдружниците по този въпрос и е обща оценката, че Русия нарушава контракта, уточни Столтенберг.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР