Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг проведе среща с президента

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг проведе среща с президента
Коментари Харесай

Вяоса Османи към Столтенберг: Агресивни сили атакуват Косово

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг организира среща с президента на Косово Вьоса Османи в централата на НАТО в Брюксел, заяви " Албениън пост ".


Президентът на Косово Вьоса Османи помоли Столнтеберг да спомага за изправянето пред съда на лицата, направили нападенията на 29 май в Северно Косово.

Османи акцентира, че в случай че виновните лица не бъдат изправени пред съда, те ще продължат да повтарят дейностите си.

" Ако има безотговорност за нападенията на 29 май против бойци на КФОР, служители на реда и публицисти, има риск причинителите на тези закононарушения да ги схванат като наша обща уязвимост и да бъдат задоволително смели, с цел да ги повторят, това беше нахлуване против НАТО ".

" Предлагаме на НАТО цялостно подпомагане за изправяне на водачите на НАТО пред съда, би трябвало да има дълбока и цялостна отговорност ", съобщи Османи.

Наред с други неща тя съобщи, че не би трябвало да бъде разрешено Северно Косово да се трансформира в " полесражение ".

" За да бъдем ясни, Северно Косово е било и ще продължи да бъде част от Република Косово. Няма да позволим Северно Косово да се трансформира в полесражение за реализиране на хегемонистичните упоритости на районните автократи. Ние се ангажираме да интегрираме локалната общественост, като в същото време запазим нейните права, обезпечени от Конституцията ", добави Османи.

Държавният глава съобщи, че Косово продължава да бъде исторически триумф на НАТО и по тази причина има сили, които го нападат.

Османи загатна и за несправедливостите, които се правят по отношение на страната.

" Косово претърпява противозаконна задгранична интервенция и възпрепятстване на законната власт на нашата страна в северната ѝ част, а в доста случаи това води до експанзия, както е несъмнено от интернационалното право. "

" Именно тъй като Косово е исторически триумф на НАТО, има злонамерени сили, които са толкоз решени да го оспорят и унищожат, че не би трябвало да позволим това да се случи, би трябвало да се борим с него дружно. Косово и районът са изложени на риск да се трансфорат в огнища на напрежение заради злонамереността и дестабилизиращия проект на протегнати ръце ", безапелационна е Османи. " НАТО изигра доста значима роля в ролята на избавител на живота ни и ние му благодарим за ролята, която играе и през днешния ден, помагайки на Косово да се развива и предлагайки му опция да живее в мир ".

От своя страна генералният секретар на НАТО напомни, че през 2013 година Косово се е заело, че всяко разполагане на Силите за сигурност на Косово в северната част на Косово изисква предварителното единодушие на КФОР.

Така Столтенберг акцентира, че НАТО " чака навременни и смислени съвещания за всяко деяние, който може да повлияе на средата за сигурност ".

" Стабилността в района и сигурността на войските на КФОР зависят от спазването на съществуващите задължения от всички страни ", означи той.

Говорейки за началото на осъществяването на настояванията на интернационалната общественост от Косово за деескалация на обстановката в Северна, генералният секретар уточни, че приветства последните стъпки, подхванати от публична Прищина.

" От значително значение е да се избегне всякаква по-нататъшна ескалация и ние насърчаваме и двете страни да работят в сходство с поетите от тях задължения ", сподели той.

Според Столтенберг НАТО изрично поддържа разговора, подпомаган от Европейски Съюз, и също по този начин приветства идната среща на високо ниво сред Албин Курти и Александър Вучич в Брюксел.

" Приветстваме срещата през идната седмица, защото считаме, че това е единственият метод да се решат оставащите въпроси, с цел да се стигне до решение, което да зачита правата на всички общности, а това изисква самообладание, непримиримост и компромис ", означи Столтенберг.

Според него разговорът е и опция за Косово да покаже, че е виновна страна, която работи градивно в интерес на евроатлантическата сигурност. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР