Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова във вторник съюзниците

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова във вторник съюзниците
Коментари Харесай

Столтенберг зове: Ускорете доставките на оръжия за Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг прикани във вторник съдружниците да ускорят доставките на тежки и по-модерни оръжия за отбиване на съветските сили в Украйна и изрази убеденост, че скоро ще бъде взето решение за изпращане на танкове в Киев, оповестява Reuters, представена от Българска телеграфна агенция.

Столтенберг приказва в Берлин дружно с новия министър на защитата на Германия Борис Писториус, който увери, че държавното управление му ще работи бързо във връзка с танковете, в случай че се реализира консенсус.

Натискът върху държавното управление на немския канцлер Олаф Шолц да изпрати своите танкове " Leopard " в Украйна и да разреши на други страни да създадат същото се усилва - според разпоредбите за военни поръчки Германия би трябвало да позволи всеки реекспорт.

Но Социалдемократическата партия на Шолц се въздържа, внимателна от неочаквани ходове, които биха могли да накарат Москва да ескалира още повече спора.

Полша, която упрекна Германия, че се бави с танковете, разгласи във вторник, че публично е поискала позволение от Берлин да реекспортира своите танкове " Leopard " за Украйна.

" В този основен миг от войната би трябвало да предоставим по-тежки и по-модерни системи на Украйна и би трябвало да го създадем по-бързо ", акцентира Столтенберг пред кореспонденти.

" Затова поздравявам нашата полемика през днешния ден. Обсъдихме въпроса за бойните танкове. Консултациите сред съдружниците ще продължат и съм убеден, че скоро ще имаме решение ", добави Столтенберг.

Писториус уточни, че Германия не пречи на други страни, които образоват украински войски да употребяват танковете " Leopard ", до момента в който договарянията не престават. По думите му е неправилно да се споделя, че " има разцепление или че Германия е изолирана ".

Шолц се пробва да реализира консенсус по въпроса за танковете, разкри той и добави, че НАТО не би трябвало да става страна във войната в Украйна.

Външният министър на Германия Аналена Бербок алармира за вероятен пробив в неделя, когато съобщи, че нейното държавно управление няма да пречи, в случай че Полша желае да изпрати своите танкове " Leopard 2 " в Украйна.

Но във вторник чиновник на немското външно министерство наподобява смекчи тези забележки, като акцентира, че Шолц ще реши дали да изпрати танковете.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР