Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Турция да ратифицира

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Турция да ратифицира
Коментари Харесай

НАТО към Турция: Времето за приемане на Швеция дойде

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг прикани Турция да ратифицира присъединението на Швеция към военния алианс " допустимо най-скоро ".

Стокхолм " извърши обещанията си, в този момент е пристигнало времето Турция да завърши процеса на присъединение ", съобщи той на конференция в Брюксел.

В средата на ноември турският парламент стартира да преглежда кандидатурата на Швеция, отбелязва Euronews.

Съгласно разпоредбите на НАТО всички 31 членове би трябвало да реализират единодушие, преди нова страна да се причисли.

Турция – дружно с Унгария, блокира влизането на Стокхолм в ръководения от Съединени американски щати алианс, откакто през март даде зелена светлина за участието на прилежащата й Финландия.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган употребява правото си на несъгласие, с цел да получи политически отстъпки от двете скандинавски страни.

Анкара упреква Швеция, че демонстрира благосклонност към турските и кюрдските бежанци в страната, като твърди, че те са " терористи ".

Някои от лицата, които Турция желае да депортира на своя територия, са съперници на Ердоган, като сериозния публицист Бюлент Кенеш, или кюрдски деятели, които са взели участие в политическа активност против турското държавно управление.

Критиците настояват, че в случай че Швеция извърши настояванията на Турция, това може да подкопае суверенитета на страната, както и правата на лицата, които Анкара желае да екстрадира.

Развитие по казуса пристигна през юли, откакто Ердоган отдръпна ветото си върху участието на Швеция в Европейски Съюз, като посочи, че окончателното решение зависи от турския парламент.

Развръзка след този ход обаче няма.

Междувременно, генералният секретар на НАТО разяснява и войната в Украйна, като съобщи, че Киев продължава да нанася " тежки загуби " на Русия след някои от " най-интензивните " боеве от началото през февруари 2022 година

" Украинците нанесоха тежки загуби на съветските нашественици, както във връзка с бойците, по този начин и на бойните качества ", сподели Столтенберг, като добави, че тези военни загуби са настъпили през последните седмици. Той не загатна украинските загуби, добавя Euronews.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР