Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова страните-членки да направят

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова страните-членки да направят ...

НАТО отново призова за повече пари от страните-членки.


Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова страните-членки да направят повече за увеличаването на разходите за отбрана и обяви, че ще бъдат създадени нови командни центрове на Пакта.   

„Ще създадем ново съвместно командване за Атлантика, за да помогнем за защитата на морските комуникационни линии между Северна Америка и Европа. Ще създадем и ново командно подкрепление за логистика, подсилване и военна мобилност. Подобряването на мобилността на войските и оборудването е от основно значение за нашата колективна отбрана.  Също така определихме някои допълнителни съставни части за наземното командване в Европа с цел подобряване на координацията и бързия отговор за нашите сили. Създадохме и нов кибер операционен център, за да подсилим нашата отбрана. През юни министрите на отбраната ще решат къде ще бъдат разположени новите командни центрове, както и с колко да се повиши броя на персонала в тях“, каза Столтенберг на брифинг след първия ден от срещата на министрите на отбраната на страните-членки на Алианса. Той призова страните-членки да направят повече за увеличаването на средствата за отбрана:

„Моето послание е, че те трябва да направят повече. Всички трябва да направим повече, защото трябва да продължим да увеличаваме средствата за отбрана, докато стигнем до 2-та процента от брутния вътрешен продукт. С това се съгласиха 28-те страни членки през 2014-та година и сега очаквам те да спазят ангажиментите си“, каза генералният секретар на НАТО.

Източник: bnr.bg