Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Русия да запази

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Русия да запази
Коментари Харесай

НАТО призова Русия да запази договора за ракетите със среден обсег

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг прикани Русия да резервира съществуването на контракта си със Съединени американски щати за ракетите със междинен обхват, заяви Българска телеграфна агенция.

На конференция през днешния ден той съобщи, че министрите на защитата на страните от Алианса ще обсъдят на следващия ден и вдругиден в Брюксел въпроса с бъдещето на този контракт.

Столтенберг означи изразената от Съединени американски щати подготвеност да се отдръпват от контракта, подписан със Съюз на съветските социалистически републики през 1987 година, тъй като през днешния ден документът не се ползва от Москва.
Съединени американски щати напущат Договора за очистване на ракетите с дребен и междинен обхват Подозренията са, че Русия създава ракета в нарушаване на съглашението
Генералният секретар настоя, че в последните години Русия е създала и разположила в Европа ракети в нарушаване на контракта. Не имаме намерение да повтаряме съветските дейности, само че би трябвало да разполагаме с нужните средства за въздържане, посочи той.

По неговите думи от подписването на контракта през 1987 година до момента още страни са създали или придобили ракети със междинен обхват. Според него е допустимо отсега нататък да се разиска опцията тези страни, измежду които уточни Китай, Индия, Пакистан и Иран, също да бъдат обхванати в сходен контракт. Това, че към този момент договорът обгръща единствено Русия и Съединени американски щати, не е опрощение за неговото нарушение. Договорът не дава сигурност, в случай че се извършва единствено от едната страна, разясни Столтенберг.

Той съобщи, че противоракетният щит в Румъния се състои единствено от ракетни установки, само че не разполага с нападателни ракети. Москва се пробва да отклони вниманието от главния въпрос – че Русия разполага от години нови ракети в Европа, в нарушаване на контракта, заключи Столтенберг.
Москва отхвърля обвиняванията на Съединени американски щати за нарушавания на контракта за ракетите със междинен и дребен обхват В отговор на съветските нарушавания Съединени американски щати преглеждат разнообразни военни варианти, в това число основаване на нови системи крилати ракети
Русия има последна опция да постъпи отговорно, като запази контракта. Призоваваме да употребява тази опция. Подготвяме се за свят без този контракт. Ще обсъдим какви ограничения би трябвало да предприемем в наличието на повече съветски ракети. Няма да допускам какви биха били тези стъпки. Всяка стъпка, която предприемем, ще бъде съгласувана, отбранителна и съразмерна. Не имаме намерение да разполагаме нови ракети. Не желаеме нова конкуренция във въоръжаването, това не е в безстопанствен интерес, сподели Столтенберг.

Той дефинира като рисково и безконтролно заглушаването от Русия на сателитните сигнали за ориентиране по системата ДжиПиЕс (GPS). По неговите думи въпросът е поставян неведнъж в диалозите с Москва и са отбелязвани заканите за въздухоплаването и работата на избавителните и незабавните служби. Това подкопава " съдействието ни " с Русия, сподели Столтенберг, като акцентира кавичките.

Генералният секретар удостовери за нараснало наличие на НАТО в северните морета и разясни, че то е обвързвано с опциите на Aлианса за въздържане. Генералният секретар изрази опасения от възходящото съветско военно наличие в същия регион.

Столтенберг изрази известна вяра, че е допустимо постигането на спокойно решение в Афганистан. Рано е да се каже дали ще се реализира договорка. Ясно е, че влязохме дружно в Афганистан и дружно, взаимно с афганистанците, ще определим пътя напред, добави той.

В отговор на въпрос Столтенберг заяви, че не престават разискванията по подозренията за китайска интервенция в далекосъобщителните мрежи. Той посочи, че Aлиансът работи за възстановяване на опциите си за засичане на източника на електронните и хибридните закани.

Столтенберг означи, че на съвещанията на военните министри от НАТО в идващите дни за пръв път в залата ще участва представител на Скопие. Това става допустимо, откакто преди дни страните от НАТО подписаха протокола за присъединение на бъдещата Република Северна Македония.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР