Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Русия да се

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Русия да се
Коментари Харесай

НАТО призна, че вижда края на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обхват

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг прикани Русия да се върне към осъществяване на основен ракетен контракт от Студената война дни преди да изтече наложеният от Съединени американски щати краен период, само че той призна, че краят на контракта наподобява неминуем , осведоми АП.
 НАТО с ултиматум към Русия до 2 август
НАТО с ултиматум към Русия до 2 август

Русия има пет седмици да се върне към осъществяване на Договора

През февруари Съединени американски щати започнаха изтеглянето си от Договора за очистване на ракетите със междинен обсег , като упрекват Москва в създаване на ракети, които са в нарушаване на съглашението. До петък, 2 август, Русия би трябвало да унищожи новите ракети. Москва предприе реципрочни ограничения и напусна контракта.

Столтенберг разясни, че " ние виждаме края на Договора за очистване на ракетите със междинен обсег ", само че добави, че " ние към момента призоваваме Русия да се върне към осъществяване и избавяне на контракта ".
 Столтенберг: НАТО би трябвало да се приготви за свят с повече съветски ракети
Столтенберг: НАТО би трябвало да се приготви за свят с повече съветски ракети

Това е съществено. Договорът за очистване на ракетите със междинен обсег е крайъгълен камък в контрола над въоръжението от десетилетия и в този момент ние виждаме преустановяване на контракта

Той акцентира, че НАТО ще направи каквото и е належащо за въздържане и защита.

Договорът за очистване на ракетите със междинен обхват е подписан през 1987 година от президента на Съединени американски щати Роналд Рейгън и последния руски водач Михаил Горбачов. Договорът от 1987 година лимитира производството, потреблението и съхраняването на балистични ракети с наземно базиране със междинен (от 1000 до 5500 километра) и дребен обсег (от 500 до 1000 километра).

Междувременно Столтенберг разяснява, че военният съюз не е получавал публична молба за задача в Ормузкия пролив , осведоми " Ройтерс ".

Съединени американски щати оферират да се ускори защитата в Ормузкия пролив на фона на напрежението сред Вашингтон и Техеран.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР