Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова днес за проява

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова днес за проява
Коментари Харесай

НАТО призова за гъвкавост в преговорите за името на Македония

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг прикани през днешния ден за демонстрация на еластичност в договарянията за името на Македония.

През 2008 година в Букурещ взехме решение да поканим Македония в НАТО, незабавно щом Скопие реши въпроса за името по общоприемлив метод.

Досега не беше допустимо постигането на решение. Надявам се актуалните начинания да доведат до такова решение. Новото държавно управление в Скопие сподели подготвеност за еластичност. Бих бил доста деликатен в догатките дали ще се реализира единодушие, това е открит въпрос от дълги години. Призовавам за еластичност, добави Столтенберг.

Той заяви, че е разговарял с министрите на защитата на Гърция и Турция във връзка скорошния случай в Егейско море с кораби на двете страни. Призовавам да се резервира директният контакт, с цел да няма нови произшествия в бъдеще, с цел да спадне напрежението. Двете страни са скъпи съдружници в пакта и бихме желали да създадем всичко допустимо за избягването на същински проблем, добави генералният секретар.

Столтенберг заяви, че на днешното си съвещание министрите на защитата от НАТО са одобрили началото на подготовката на нова, обучителна, а не бойна задача на алианса в Ирак. Той означи, че до момента интернационалната коалиция против "Ислямска страна " е освободила 98 % от завладените територии в Сирия и Ирак, и 7,5 млн. души са били освободени от джихадистите.

По мотив Афганистан генералният секретар разяснява, че там е допустимо единствено политическо решение. Той изрази вярата талибаните да споделят това виждане.

Столтенберг добави, че съдействието с Европейски Съюз е стратегически значимо. Той заяви, че е реализирано единодушие двете организации да си сътрудничат за напредването на военни сили в Европа и в региона на киберзащитата, написа Българска телеграфна агенция.

По мотив разноските за защита в НАТО Столтенберг разясни, че има прогрес, само че остава дълъг път до задачата за разноски, равни на два % от Брутният вътрешен продукт. Всички в алианса имат намерение да усилят вложенията. Това е положително начало, за първи път имаме годишни проекти за отбранителни разноски. Призоваваме страните, които нямат проекти за постигането на задачата, да ги изготвят, съобщи генералният секретар.

Той дефинира като нещо всекидневно това, че Русия към момента не е изпратила нов дипломат в НАТО. Обичайно е страните да сменят посланиците си. Понякога това лишава време. Очаквам да беседвам с съветския външен министър Сергей Лавров в Мюнхен, в това число за Съвета НАТО-Русия. Вярвам, че разговорът постоянно е значим, изключително в този момент, когато връзките са сложни и напрежението е огромно, добави Столтенберг.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР