Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призна, че западните страни

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призна, че западните страни
Коментари Харесай

НАТО призна, че изчерпва запасите си от боеприпаси заради Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призна, че западните страни са изчерпали запасите си от муниции, до момента в който поддържат Украйна в продължаващия ѝ спор с Русия.

Той уточни, че военната промишленост е нараснала производството на военни средства в отговор на ескалацията на спора от Русия.

Относно последните известия за доставка на оръжия в Украйна от Съединените щати и Англия, Столтенберг акцентира, че е също толкоз значимо да се подсигурява, че предоставените системи работят по предопределение, т.е. разполагат с задоволително амуниции и аварийни елементи.

Войските, които боравят със системите, би трябвало да бъдат съответно подготвени, посочи той.

Изявлението на шефа на НАТО пристигна, откакто по-рано през днешния ден Европейският съюз и НАТО подписаха нова декларация за съдействие на гала, състояла се в централата на Алианса в Брюксел.

Декларацията беше подписана от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и ръководителите на Европейската комисия и на Европейския съвет Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел, оповестява ТАСС.

Страните към момента не са разкрили наличието на съглашението.

По-рано " Франс прес " заяви, базирайки се на документа, че Европейски Съюз и НАТО имат намерение да дадат подтик на съдействието в региона на защитата на фона на спора в Украйна. По данни на организацията в документа се показва, че двете страни са ангажирани да повдигнат партньорството си " на по-високо равнище " и да активизират " всички налични общи принадлежности, без значение дали са политически, стопански или военни, за реализиране на общите цели ".

От своя страна ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че сигурността на Европа е изправена пред предизвикателство и " под опасност ", като акцентира, че Русия е " най-непосредствената " опасност за континента.

Тя обаче означи, че опасността от страна на Москва не е единствената, пред която е изправена Европа.

Фон дер Лайен предизвести за хипотетични опити на Китай да " прекрои интернационалния ред в своя изгода " и посочи, че Европейски Съюз и НАТО би трябвало да реагират на сходни дейности. Тя също по този начин увери, че Съюзът ще продължи да глоби страни, които оказват военна поддръжка на Русия, като Иран и Беларус.

Путин искаше по-малко НАТО, само че ще получи повече, както и повече Европейски Съюз, сподели от своя страна ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел.

" Войната на Русия против Украйна сближи НАТО и Европейски Съюз повече от когато и да било. И двете организации наградиха с още упоритости тактиките си, свързани с бъдещата ни сигурност - европейския стратегически компас и стратегическата идея на НАТО ", посочи той.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР