Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг коментира за МИА, че

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг коментира за МИА, че
Коментари Харесай

Столтенберг е щастлив за Северна Македония и нещастен за коронавируса

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг разяснява за МИА, че приемането на Северна Македония е исторически ден и усеща същинско благополучие, като вижда знамето на Северна Македония да се развява дружно с всички останали флагове на НАТО.

" Това беше трогателна гала и значим ден за Северна Македония, отбелязвайки, че към този момент сте пълновръстен член на този Алианс. Това е значимо за вашата страна, за целия Западни Балкани и за всички съдружници в НАТО, тъй като дружно сме по-сигурни, ние сме по-силни, а задачата на НАТО е да резервира мира и в този момент Северна Македония е част от тези старания. "

По думите му, " това е значимо за Северна Македония, тъй като като член на този съюз изпращаме ясно обръщение до всеки евентуален съперник , че в случай че Северна Македония бъде атакувана, това ще провокира отговор от целия Алианс, т.е. всички съдружници ще дойдат и ще поддържат Северна Македония . И задачата на това не е да предизвика спор, а да предотврати спор ".
 Димитров: Знамето на Северна Македония се вее гордо като член на НАТО
Димитров: Знамето на Северна Македония се вее гордо като член на НАТО

Миналата седмица страната бе призната в Пакта

" Разбира се, участието в НАТО ви улесни да преминете към участие в Европейски Съюз и аз също поздравявам обстоятелството, че в този момент Европейският съюз реши да стартира договаряния за присъединение със Северна Македония ", добавя Столтенберг.

НАТО има вяра в това, което назовава метод " двоен път " - въздържане и защита, само че в това време и в разговор с Русия , с цел да се опита да усъвършенства връзките и да понижи напрежението, което видяхме да се развива през последните години. За страдание, тази гала пристигна в сложен миг за нас в Европа и света, тя не можеше да бъде обществена поради пандемията на ковид , изясни той.

Според него, " това е световна здравна рецесия и предизвикателство, което изисква общ отговор. НАТО, несъмнено, не е първият отговор, само че ние предоставяме поддръжка на гражданските старания за справяне с рецесията COVID-19. Съюзниците в НАТО осигуриха аероплан, единствено през днешния ден и през вчерашния ден Чехия, посредством механизмите за съгласуваност на НАТО, даде хиляди защитни костюми на Италия и Испания, ние също предоставихме някои разнообразни типове военна техника ".

НАТО не е организация, която разполага с огромни ресурси от здравно съоръжение , само че това, което можем да създадем, е да координираме напъните на съдружниците по НАТО и също по този начин да осигурим някаква логистична помощ, да вземем за пример с въздушния превоз .
 Столтенберг желае макар вируса, членовете на НАТО да си заплащат разноските за защита
Столтенберг желае макар вируса, членовете на НАТО да си заплащат разноските за защита

Ще има тежки последствия за бюджетите на страните, само че е контрактувано и света остава непредсказуем

Столтенберг: Това, което видяхме в Алианса, е, че военните играят решаваща роля в поддръжката на гражданските старания . Виждахме, че въоръжените сили в Алианса оказват помощ за превозване, отбрана, граничен надзор, военни лечебни заведения , военни здравни заведения са от решаващо значение за подпомагането и подпомагането на разнообразни съдружници от НАТО, които се оправят с рецесията COVID-19.

Ние непрестанно оценяваме какво можем да създадем, само че още веднъж НАТО не е съюз с такова здравно съоръжение или качества , които могат директно да се оправят с рецесията COVID-19, само че можем да създадем съгласуване на напъните на съдружниците от НАТО. Ние да вземем за пример видяхме по какъв начин Германия поема някои хора, които се нуждаят от лекуване от Италия, Франция и други страни, видяхме няколко съдружници от НАТО, които си обезпечават поддръжка и координираме тези старания до известна степен. Ние ще го вършим толкоз, колкото е належащо.

НАТО продължава да извършва главната си задача, която е да осигурим надеждно въздържане и защита в разгара на коронавирусната рецесия. Нашите задачи и интервенции се поддържат, разполагането на бойни групи в източната част на Алианса, задачите ни за битка с тероризма в Афганистан и на други места не престават, а в действителност войските от Северна Македония са част от това.
 Столтенберг: Пандемията тества силата на НАТО, само че алиансът резервира качествата си
Столтенберг: Пандемията тества силата на НАТО, само че алиансът резервира качествата си

Алиансът е преразгледал цялата стратегия на своите учения по отношение на пандемията

Той изясни, че на 2 април в НАТО ще има среща на министрите, която ще бъде първата в истприята на НАТО министерска видеоконференция . Ще създадем това по сигурни линии и това демонстрира, че въпреки и да не се срещаме по естествения метод, нямаме физически срещи, само че разполагаме с опциите и системите, които дават опция да продължим да вземаме решения .

Въпреки че физически не можем да се срещнем, имаме сигурни системи, които дават опция за на практика среща и взимане на нужните решения , добави Столтенберг.

" Приветствам решението на Европейския съюз да стартира договаряния за присъединение . Мисля, че това е още едно самопризнание за напредъка, упоритата работа на Северна Македония. Наистина за следващ път ще поздравя народа, държавното управление на Северна Македония, тъй като това е вашето изпитание, вашият твърдоглав труд , вашето предпочитание да приложите промени, да разрешите въпроса с името, да подобрите връзките си със съседите - Гърция и България - всичко това ви даде опция да се присъедините към НАТО и в този момент да започнете договаряния за присъединение с Европейския съюз ", разяснява генералният секретар на НАТО.
 Евролидерите утвърдиха старт на договарянията с Албания и Северна Македония
Евролидерите утвърдиха старт на договарянията с Албания и Северна Македония

Дипломати разясниха, че диалозите няма да стартират най-рано до есента
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР