Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг коментира днес последните действия

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг коментира днес последните действия
Коментари Харесай

Йенс Столтенберг: НАТО и ЕС са обединени в подкрепата си за Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг разяснява през днешния ден последните дейности на съветските войски в Украйна, заявявайки, че съветските сили са били отблъснати, оповестява БНР с позоваване на Ройтерс.

НАТО би трябвало в допълнение да ускори поддръжката си за Украйна, уточни той, добавяйки, че " Русия не би трябвало да се подценява ".

На конференция с висши представители на Европейски Съюз (Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел) той акцентира, че НАТО и Европейският съюз са обединени в поддръжката си на Украйна съвсем година от началото на нашествието, като съобщи, че трансатлантическото партньорство и поддръжката за Украйна ще продължат да се укрепват през 2023 година.

Малко по-рано беше обявено, че Европейски Съюз и НАТО са подписали декларация за съдействие.

" Тъй като заканите и провокациите за сигурността, пред които сме изправени, се развиват в обсег и значителност, ние сме решени да издигнем партньорството сред НАТО и Европейски Съюз на идващото равнище “, сподели Столтенберг, като в това време означи, че съветският президент Владимир Путин се е провалил в опитите си да разедини западните съдружници във връзка с спора в Украйна.

Столтенберг посочи смисъла на подписаната декларация ЕС-НАТО, в която се акцентира решаващата роля на НАТО в евроатлантическата сигурност. Той означи, че тази декларация се основава на две предходни взаимни заявления през 2016 година и 2018 година

" Това е основен миг за евроатлантическата сигурност и непоклатимост, който повече от всеки път показва значимостта на трансатлантическата връзка, призовавайки за по-тясно съдействие сред Европейски Съюз и НАТО “, се споделя в взаимното изказване на висшите представителите на НАТО и Европейски Съюз на вторник, оповестява Франс прес.

Декларацията ЕС-НАТО показва оправянето с " възходящата геостратегическа конкуренция “, отбраната на сериозната инфраструктура и оправянето със заканите от нововъзникващи технологии и в Космоса като значими области за по-задълбочено съдействие.

Двете основани в Брюксел организации се стремят да подобрят координацията от години, макар опасенията в някои кръгове, че напъните за подсилване на ролята на Европейски Съюз в защитата могат да подкопаят водения от Съединени американски щати съюз, отбелязва Франс прес.

В взаимната декларация – първата от 2018 година насам – излиза наяве, че алиансът " остава основата на груповата защита " за своите членове и за по-широката евроатлантическа зона.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР