Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази надежда, че Гърция

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази надежда, че Гърция
Коментари Харесай

Столтенберг оптимист за решаването на спора между Гърция и Македония

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази вяра, че Гърция и Македония ще могат да намерят решение на десетилетия остарял спор по отношение на името на някогашната югославска република, тъй че Скопие да получи покана за присъединение към алианса.

В извънредно изявление с RFE / RL на 25 май, той съобщи, че " не лишава доста дълго време ", за пълноправно участие, откакто поканата е била удължена.

" Точно какъв брой време ще отнеме, мисля, че не можем да спекулираме, само че както видяхме с Черна гора, това не лишава толкоз време, откакто поканата бъде удължена, до момента в който не станат пълновръстен член ", сподели той.

Черна гора се причисли към НАТО през юни 2017 година, откакто получи поканата през декември 2015 година, само че генералният секретар на НАТО предизвести, че времето " е друго за обособените страни " и добави: " Мисля, че в този момент е неверно да се концентрираме върху какъв брой месеца ще отнеме. "

Пратеникът на Организация на обединените нации, който дава отговор за разрешаването на разногласието сред Гърция и Македония, съобщи пред кореспонденти на 25 май, че двете страни са решени да реализират съглашение.

Пратеникът на Организация на обединените нации Матю Нимиц сподели пред кореспонденти, че диалозите " са доста по-интензивни " след срещите, почнали на 24 май с гръцкия външен министър Никос Коциас и македонския външен министър Никола Димитров.

Той сподели, че министрите ще продължат договарянията в Брюксел.

Вчера за следващ път гръцкият министър председател Алексис Ципрас защоти гръцката позиция по въпроса, като уточни какви са корените на македонците и какво общо имат те исторически с Македония. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР