Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и министърът на отбраната

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и министърът на отбраната
Коментари Харесай

Визитата на Столтенберг в Източна Азия цели да въвлече региона в поредната „блокова конфронтация“

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин неотдавна започнаха обособени визити в Азия, предизвиквайки угриженост измежду китайските анализатори по отношение на стратегическата цел на тези визити. Според болшинството от тях Съединени американски щати и НАТО се пробват да причинят в Азия „ блокова борба “, която към този момент докара до военни спорове в Европа, и предизвестиха, че Съединени американски щати имат намерение да употребяват своите съдружници в района, с цел да сдържат Китай и пречат на районната интеграция и икономическото възобновяване.

Столтенберг, който е на посещаване в Южна Корея и също ще посети Япония, сподели на събитие в Сеул в понеделник, че въпреки Китай да не е съперник на НАТО, той „ доста по-високо “ в дневния ред на Алианса, цитирайки възходящия боен потенциал на и „ държанието на налагане в района “, заяви „ Ройтерс “. „ Вярваме, че би трябвало да се ангажираме с Китай по въпроси като надзор на въоръженията, климатичните промени и други. Но в това време ние сме изцяло наясно, че Китай съставлява предизвикателство за нашите полезности, за нашите ползи и за нашата сигурност “, уточни Столтенберг.

В отговор Мао Нин, говорителка на китайското Външно министерство, съобщи на постоянната си конференция в понеделник, че „ от една страна, НАТО твърди, че неговият статут на районен защитителен съюз не се е трансформирал, а от друга продължава да пробива обичайните си отбранителни зони и уголемява и укрепва връзките си за военна сигурност, съобщава . Такива свързани дейности би трябвало да разсънят бдителността на страните в нашия район “. „ Също по този начин се надяваме, НАТО може да изостави манталитета от Студената война и концепцията за блокова борба и да направи повече в интерес на сигурността и стабилността на Европа и света. Надяваме се, че страните в района могат да се придържат към верния път на азиатско-тихоокеанското съдействие, поддържане и поощряване на международния мир, непоклатимост, развиване и разцвет “, означи Мао.

Ли Хайдун, професор от Института по интернационалните връзки към Китайския университет за външна политика, разяснява, че Съединени американски щати и НАТО оказват „ стратегически напън “ върху районите към Китай, което е доста рисково, защото „ тези действия имат за цел да сложат завършек на повече от 30-те години мир и разцвет, на които се радва Азия след края на Студената война “.

Сун Джунпин, боен специалист и ефирен коментатор, уточни, че „ НАТО е основен инструмент, който се употребява от Съединени американски щати, с цел да обслужва личната им надмощие, тъй че е значимо Китай да постави дипломатически старания, с цел да разреши на страните от района, изключително на съседите си, да схванат, че НАТО е военна организация, движена от манталитета на Студената война, и може да докара до напрежение и проблеми “.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР