Генералният секретар на НАТО каза в петък, че Алианса ще

...
Генералният секретар на НАТО каза в петък, че Алианса ще
Коментари Харесай

НАТО доближава Украйна до членство, докато Зеленски набира подкрепа

Генералният секретар на НАТО сподели в петък, че Алианса ще се сплоти на среща на върха идната седмица за това по какъв начин да приближи Киев до присъединение. В същото време президентът на Украйна продължава своята обиколка в страните-членки на НАТО в опит да събере поддръжка.

Зеленски посети Чехия и Словакия ден след договарянията в България и би трябвало да пътува до Турция, написа Ройтерс.

Бъдещето на Украйна е в Европейския съюз и НАТО, съобщи чешкият министър председател Петр Фиала след диалозите със Зеленски в Прага и даде обещание спомагателна военна поддръжка за Киев.

В Словакия позиция на поддръжка той получи от президента Зузана Чапутова. Тя изясни, че желае да види Украйна като перспективен член на Европейски Съюз и че тя би трябвало да има вероятност за влизане в НАТО. По думите ѝ въпросът за участието в Алианса би трябвало да бъде „ не в случай че “, а „ по кое време “.

„ Вярвам, че на срещата на върха във Вилнюс Украйна ще получи ясна вероятност за участие в НАТО “, добави тя.

По отношение на участието на Швеция в Алианса, на което се опълчва Турция, Йенс Столтенберг сподели, че към момента има проблеми, които би трябвало да се преодолеят. По тази причина, той ще организира среща с турския президент Реджеп Тайип Ердоган и с премиера на Швеция Улф Кристершон в понеделник във Вилнюс.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР