Генералният секретар на Международната конфедерация на профсъюзите Лука Визентини е

...
Генералният секретар на Международната конфедерация на профсъюзите Лука Визентини е
Коментари Харесай

Уволниха генералния секретар на Международната конфедерация на профсъюзите заради Катаргейт

Генералният секретар на Международната конфедерация на профсъюзите Лука Визентини е уволнен след признанията му, че е приемал дарения от обвинен в , оповестява " Асошиейтед прес ".

Конфедерацията отбелязва, че аферата съществено е навредила на нейната известност.

МКП, която твърди, че съставлява към 200 милиона служащи по света, заяви в официално съобщение, оповестено след среща през уикенда, че " Лука Визентини към този момент няма доверието на Генералния съвет като общоприет секретар на МКП ".

Визентини беше назначен на поста през ноември, само че беше отхвърлен идващия месец, откакто беше арестуван от белгийските прокурори, проверяващи дали незаконна организация е приела подкупи от представители на Катар и Мароко , с цел да повлияе на решенията в Европейския парламент.

На Визентини не са повдигнати обвинявания по аферата и той самият отхвърля да е забъркан в каквато и да е корупция. Въпреки това той беше отхвърлен от МКП след ареста си. Визентини призна, че е приел подаяние от благотворителна група, основана от индивида в центъра на абсурда - Пиер Антонио Панцери, някогашен евродепутат.
 Катаргейт: Екологичен потенциал смъкна имунитета на Марк Тарабела и Андреа Коцолино
Катаргейт: Екологичен потенциал смъкна имунитета на Марк Тарабела и Андреа Коцолино

Те бяха членове на Прогресивния алианс на социалистите и демократите, само че по-късно станаха самостоятелни

Службата по връзки с обществеността на Конфедерацията отхвърли да дава отговор на имейли или да приема телефонни позвънявания от кореспонденти в седмиците, откакто белгийските прокурори започнаха няколко акции в Брюксел през декември и иззеха стотици хиляди евро в брой.

" Събитията от последните няколко месеца нанесоха забележителна щета на репутацията на МКП ", съобщи нейният ръководител Акико Гоно.

Конфедерацията твърди, че има 332 свързани организации в 163 страни и територии.

Специална комисия, основана да проверява обвиняванията против Визентини, " не откри доказателства за дарения нито от Катар, нито от Мароко, влияещи върху политиката или програмата на МКП ", увериха от организацията. В изказването се добавя, че скоро ще бъде проведен " ексклузивен международен конгрес на МКП ", с цел да се уточни непрекъснатият правоприемник на Визентини.

Италианецът Панцери и още трима души бяха упрекнати в корупция , пране на пари и членуване в незаконна организация в това, което беше несъмнено като най-големия корупционен скандал в Европейския парламент. Наскоро Панцери се споразумя с прокуратурата да разкрие имена и да обясни по какъв начин са платени подкупите в подмяна на по-лека присъда.
 Шарл Мишел: Корупционният скандал
Шарл Мишел: Корупционният скандал " вреди " на доверието в Европейски Съюз

Според него това пречи на оправянето с " екзистенциални рецесии "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР