Генералният секретар на Китайската комунистическа партия /ККП/ Си Дзинпин в

...
Генералният секретар на Китайската комунистическа партия /ККП/ Си Дзинпин в
Коментари Харесай

Лидерът на Китай постави задача страната пак да е световна сила и предупреди за трудности

Генералният секретар на Китайската комунистическа партия /ККП/ Си Дзинпин в програмна публикация за теоретичното  списание „ Цюши “ /В търсене на истината/ очерта своята визия за бъдещето на страната. Обемната публикация ще бъде оповестена в навечерието на конгреса на ККП. Китай би трябвало да си върне статута на международна мощ, от който колониалистите са го лишили през XIX век. Изграждането на комунизма остава най-висшият блян на партията. Ще има обаче големи компликации, тествания и провокации за превъзмогване, показва Си в публикацията, оповестява „ Независимая газета “.

Според водача на Китай, всичко това би означавало завой наляво в тълкуването на теорията на марксизма. Но към този момент, както следва от обявата, Китай е единствено в първата фаза на социализма. Си предизвестява партията да се пази от стратегически неточности. Очевидно като има поради ориста на Съюз на съветските социалистически републики, където се случи смяна в политическия ред и устройство. Както акцентира Си, комунистическата партия, от самото си учредяване, е поела историческата задача за реализиране на национално възобновление след интервал на оскърбление, нанесено от империалистите, и внасяне на концепцията за комунизма в живота. Сега партията е по-близо до това, по-уверена и по-способна да сбъдне фантазията си и да сътвори едно след друго знамение, акцентира генералният секретар Си.

Както отбелязва South China Morning Post, макар че Си не дава детайлности за тези провокации, за които предизвестява, те са добре известни. Това са съперничеството със Съединени американски щати, все по-напрегнатата обстановка в Тайванския пролив, умората на хората от рестриктивните мерки и локдауните, свързани с пандемията, и забавянето на стопанската система.  В такива сложни условия, се акцентира в публикацията, партията няма да се върне по пътя на изолацията и догматизма. Този откъс може да се пояснява като завоалирана рецензия към интервала, когато страната беше ръководена от ръководителя Мао Цзедун. В същото време страната в никакъв случай няма да тръгне по злокобния път на промяна на знамето и концепцията, показва Си. Тук тълкуването не предстои на подозрение. Под промяна на знамето се схваща промяна на политическата система..

В оставащите няколко дни до откриването на конгреса на 16 октомври локалните фрагменти демонстрират изключителна нерешителност и не желаят да взимат рисковани решения, в очакване какви промени на върха ще донесе това грандиозно събитие. Тази позиция е елементарно обяснима. Но икономическата обстановка е толкоз сериозна, че министър председателят Ли Къцян в тирада по случай 73-ата годишнина от основаването на Китайската национална република прикани локалните управляващи да не седят със скръстени ръце, а неотложно да подхващат ограничения за стабилизиране на стопанската система. Тук Ли цитира китайска сентенция: „ Времето не изчаква никого от хората “. Според анализатори,  тази фраза е последвана от индикация, че в този момент би трябвало да работите по този начин, като че ли няма да има повече на следващия ден.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР