Генералният консул на Китай в Истанбул Цуй Въй проведе своята

...
Генералният консул на Китай в Истанбул Цуй Въй проведе своята
Коментари Харесай

Китай покани патриарх Вартоломей на официална визита

Генералният консул на Китай в Истанбул Цуй Въй организира своята първа публична среща с Цариградския космополитен патриарх Вартоломей. Срещата бе по самодейност на китайския общоприет консул. Това е първо посещаване на китайски посланик в седалището на Вселенската патриаршия.

В формалното известие се споделя, че китайският ген. консул е разказал на патриарха за религиозната обстановка в Китай и за напъните на Китайската национална република да хармонизира религиозните връзки. От своя страна патриарх Вартоломей е декларирал, че високо цени отбраната на свободата на изповедание на жителите от страна на Китай, като го е срещнал с активността на митрополията на Хонг Конг към Вселенската патриаршия. Генералният консул е поканил патриарх Вартоломей да реализира първо публично посещаване в Китай, на което патриархът е дал отговор позитивно.

На територията на Китай от 1956 година работи Китайска самостоятелна православна черква към Московска патриаршия , която разполага с 14 храма, само че тя не е публично записана. На процедура действат единствено четири легални енории, обслужвани от двама свещеници. Освен това съветски свещеници служат на територията на дипломатическите представителства на Русия в Пекин и Шанхай, само че тези енории са част от Китайската самостоятелна черква. През 2013 година патриарх Кирил беше на публично посещаване в Китай.

През 1996 година Вселенска патриаршия сътвори митрополията на Хонконг и назначи там митр. Никита (Луляс, в този момент Тиатирски архиепископ - за Великобритания). Тази митрополия също няма публична регистрация, само че поддържа положителни връзки с управляващите. Московска патриаршия стачкува публично против ръкополагането на свещеник на Вселенската патриаршия за Хонг Конг и дефинира това като " навлизане в територията на самостоятелната Китайска православна черква ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР