Генералният директор по политическите въпроси в МВнР Мая Добрева взе

...
Генералният директор по политическите въпроси в МВнР Мая Добрева взе
Коментари Харесай

Генералният директор Мая Добрева взе участие в Диалога на високо равнище по Индийско-тихоокеанския регион

Генералният шеф по политическите въпроси в Министерство на външните работи Мая Добрева взе присъединяване в Диалога на високо ниво по Индийско-тихоокеанския район, проведен на 13-14 юни 2022 година в Прага от Министерство на външните работи на Чешката република.

Форумът е част от програмата на идното чешко председателство на Съвета на Европейски Съюз и продължение на Парижкия Министерски конгрес за съдействие с Индийско-тихоокеанския район, извършен на 22 февруари 2022 година

В интернационалния конгрес в Прага участваха представители на над 40 страни – външни министри и висши дипломати от държави-членки на Европейски Съюз и от Индийско-тихоокеанския район (ИТР), на университетските среди, интернационалните и неправителствени организации и бизнеса.

Събитието бе намерено от външните министри на Чешката република Ян Липавски и на Индонезия Рътно Марсуди. Изказвания направиха също министрите на външните работи на Унгария, Литва и Източен Тимор, както и министърът на стопанската система и промишлеността на Чешката република и държавният министър по икономическа сигурност на Япония.

Форумът обезпечи дискусионна платформа сред сътрудници от Европейски Съюз и Индийско-тихоокеанския район (ИТР) за стратегически обзор на основните развития в двата района, които имат въздействие върху световната сигурност, търговията, транспортните връзки, устойчивото развиване. Събитието спомогна също за идентифициране на синергии сред съществуващи към този момент начинания за съдействие сред сътрудниците.

България взе участие в полемиките по отношение на Архитектурата на сигурността в Индийско-тихоокеанския район. Съгласно регламента на полемиката в панела, българският представител направи ревю с фокус върху съдействието като метод за реализиране на задачата от общ интерес за създаване на нова архитектура на сигурност в ИТР и противодействието на общи закани. Подчерта значимостта от образуване на координирани послания по основни тематики като зачитането на интернационалното право и учредения на правила световен ред. В своето изявление генералният шеф Мая Добрева подчертава също върху другите измерения на тематиката за сигурността – сигурност на свързаността, цифровата сигурност, икономическа сигурност. Открои напъните на България за принос към политиките за съгласуваност сред Европа и Индийско-тихоокеанския район и опциите за съдействие по линия на Стратегията на Европейски Съюз за Индийско-тихоокеанския район. Даде за образец съдействието сред България и страна – сътрудник от ИТР в региона на икономическото измерение на сигурността с присъединяване в взаимни планове в Западните Балкани.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР