Генералният директор на телеком асоциацията GSMA Матс Гранрид е поискал

...
Генералният директор на телеком асоциацията GSMA Матс Гранрид е поискал
Коментари Харесай

GSMA свика кризисна среща заради евентуална забрана на Huawei




Генералният шеф на телеком асоциацията GSMA Матс Гранрид е изискал от членовете на асоциацията незабавна среща по време на Световния мобилен конгрес в Барселона, проведен точно от GSMA. По време на тази спешна среща щяло да се разисква обстановката с възможната възбрана на Huawei, написа Reuters.

Huawei може би е подложена на напън от страна на държавни управления от целия свят, само че в случай че изявленията се окажат правилни, намаляването на поддръжката от страна на лобистката група на операторите би влошило доста доверието към доставчика. Тъй като Huawei е една от компаниите, които способстват финансово за събитията на GSMA с астрономически по величина щандове и брандиране, това сигурно би бил самоуверен ход на асоциацията.

 Матс Гранрид, GSMA Според Reuters, Гранрид е предложил последствията от възможна бъдеща възбрана на Huawei да бъдат разисквани като точка от дневния ред на идващото съвещание на борда. Срещата ще се организира по време на Световния мобилен конгрес в Барселона в края на месеца.

GSMA отговори уклончиво на изказванията, потвърждавайки обаче, че ще има съвещание на борда (такова постоянно има по време на MWC), само че дневният ред не бил избран. Разбира се, на срещата ще бъдат разисквани всички най-належащи въпроси в телекомуникационната промишленост, като обстановка с Huawei би трябвало да бъде един от тях, само че няма удостоверение за това.

Въпреки това не би било извънредно да се организира такава полемика. Бордът на GSMA се състои от представители на 25 от най-големите оператори в света, множеството от които сигрно са много изнервени поради връзките сред Huawei и китайското държавно управление. Съединени американски щати, Япония и Австралия към този момент не разрешиха на Huawei да способства за тяхната 5G инфраструктурата, а други слагат доста строги условия към нейното присъединяване.

Германия да вземем за пример обмисля да увеличи условията за сигурност, с цел да се отбрани, само че китайските компании, които дават отговор на критериите, към момента ще могат да вършат бизнес в страната. Въпреки това тези отбрани биха могли да бъдат сменени от по-широките правила на Европейската комисия, които не разрешават на компании от „ обвинени страни “ да дават решения за сериозна инфраструктура.

Друга публикация на Reuters цитира изявление на Ангела Меркел, която изиска гаранции от Huawei, че няма да трансферира данни към китайската страна. Всичко към Huawei изнервя шефовете на операторите сега. За да създадат такива големи вложения, телекомите се нуждаят от сигурност и координация с политиките и регулациите.

Тревогата на политиците се базират главно на Закона за националното разузнаване на Китай, който влезе в действие през юли 2017 година Законът дава на китайската разследваща организация изключително необятен мандат да следи както вътрешните, по този начин и интернационалните „ закани “, както и пълномощията да принуждава локалните китайски компании да помогне на нейните упоритости да управлява всичко. В текста на закона има няколко смущаващи членове:
Член 12 гласи, че „ Националните разследващи институции могат, според съответните държавни разпореждания, да открият връзки на съдействие със съответните лица и организации и да им възложат да правят съответната работа “. Член 14 гласи, че „ Националните разследващи институции, когато правят разследваща активност според законите, могат да изискат от съответните институции, организации и жители да дават нужната поддръжка, помощ и съдействие. “
За подобен комплициран и всесилен документ езикът и пълномощията са обезпокоително необятни и неразбираеми. Самият закон има единствено 32 члена в съпоставяне със стотици членове и доста повече алинеи с извънредно акуратен текст в другите страни.

Като се има поради, че GSMA дефинира Huawei за победител на своята премия „ Изключителен принос към мобилната индустрия” за 2018 година, а всичко, което се случи след последното събитие слага асоциацията в мъчно състояние. Ако GSMA вземе решение за обща политика на разграничаване на членовете си от Huawei в очакване на по-нататъшни забрани, това би било спомагателен удар за китайския производител.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР