Генералният директор на Румънската национална информационна агенция AGERPRES - Александру

...
Генералният директор на Румънската национална информационна агенция AGERPRES - Александру
Коментари Харесай

Силно балканско присъствие в новото ръководство на EANA

Генералният шеф на Румънската национална осведомителна организация AGERPRES - Александру Джибой, бе определен за общоприет секретар на Европейския алианс на осведомителните организации (EANA) от Общото заседание на организацията.

На форума, състоял се във Варшава, участваха представители на 32 европейски осведомителни организации. Сред тях бе и генералният шеф на Българска телеграфна агенция Максим Минчев, който издигна кандидатурата на румънския си сътрудник Джибой. Мандатът на Джибой като общоприет секретар на алианса е тригодишен. През последните 17 години общоприет секретар на EANA беше шведът Ерик Нилен, чиято е главната заслуга за гласуването на Екологичен потенциал в отбрана на авторските права на осведомителните организации. 

Общото заседание на членовете на EANA избра за нов президент на организацията с мандат от две години, Петер Кропш - изпълнителен шеф на немската осведомителна организация DPA, както и двама нови членове на Борда на алианса: Юри Майстър, основен изпълнителен шеф на чешката осведомителна организация CTK, и Михалис Псилос, основен изпълнителен шеф на гръцката осведомителна организация ANA-MPA. 

EANA е правоприемник на Съюза на телеграфните организации, основан през 1924 година и прекратил активността си по време на Втората международна война. Алиансът е учреден на 21 август 1956 година на конференция в Страсбург като съюз за полемики, замяна на информация и опит сред осведомителните организации. На есенния си конгрес във Варшава членовете на EANA разискаха бъдещето на националните информационни организации в Европа, отбраната на авторските им права, подготовката на журналистически фрагменти в изискванията на изменящ се пазар.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР